Kmín kořenný

Kmín kořenný

Hlavní použití je v kuchyni jako koření. Jako léčivá bylina se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev, při nechutenství a jiných poruchách trávení.

Hlavní použití je v kuchyni jako koření. Jako léčivá bylina se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev, při nechutenství a jiných poruchách trávení.

Latinský název

Carum carvi L. (Apiaceae - Miříkovité)

Lidové názvy

Kmín luční, kmín krámský, raška, raska

Sbíraná část

Plod (Carvi fructus)

Obsahové látky

Silice (2-7 %) s hlavními složkami karvon a limonen. Dále mastný olej, cukry.

Doba sběru

Červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr

Pokud jsme sklízeli celou nať, dosušíme ji pak svázanou ve snopcích nebo rozprostřenou volně na plachtách. Nažky kmínu se vyklepávají, popř. vymlacují. Nažky sušíme v malé vrstvě za občasného převracení. Sesychací poměr: 2:1.

Kmín kořenný v čajích

LEROS NATUR Zažívání