Máta peprná

Máta peprná

Máta peprná je silně aromatická rostlina povzbuzující tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Přidává se do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti.

Máta peprná je silně aromatická rostlina povzbuzující tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Přidává se do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti.

Latinský název

Mentha x piperita L. (Lamiaceae - Hluchavkovité)

Lidové názvy

Fefrmincka, balšám, větrná bylina, bylina Matky Boží, koření fefrmincové, máta pepřová, máta římská, máta zahradní, minta, náma, peprnej balšám, větrové koření

Sbíraná část

List, nať (Menthae piperitae folium, Menthae piperitae herba)

Obsahové látky

Silice (0,5-4 %, bežně 0,8-1,2 %, obsahuje mentol, menton, mentofuran), třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.

Doba sběru

Červen - září

Sušení, sesychací poměr

Nať máty se sklízí před, nejpozději na počátku květu, když dorostla do výšky asi 20 až 30 cm. List sklízíme stejným způsobem, sdrháváme ale ještě před sušením. Listy se suší na lískách nebo sítech ve vrstvě do 5 cm na stinných a vzdušných místech nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Během sušení opatrně načechráváme. Listy balíme do papírových pytlů. Nať sušíme ve vrstvě do 10 cm, vždy ve stínu. Během sušení dostatečně větráme. Při použití umělého tepla nesmí teplota překročit 40 °C. Mátu balíme do papírových pytlů nebo jutových žoků. Sesychací poměr: list 5:1, nať 4:1.

Máta peprná v čajích

LEROS Máta peprná nať