Ostružiník křovitý

Ostružiník křovitý

Droga se používá proti průjmu, při střevním kataru, žaludečních potížích. Působí močopudně. Z fermentovaných listů se připravuje chutný čaj.

Droga se používá proti průjmu, při střevním kataru, žaludečních potížích. Působí močopudně. Z fermentovaných listů se připravuje chutný čaj.

Latinský název

Rubus fruticosus agg. (Rosaceae - Růžovité)

Lidové názvy

Černé malniy, ostružník, vostružník, ježiník, ježiny

Sbíraná část

List (Rubi fruticosi folium)

Obsahové látky

Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, triterpeny.

Doba sběru

Červen - říjen

Sušení, sesychací poměr

Listy sušíme v tenké vrstvě (6-8 cm) na stinném místě, přičemž je třeba odstraňovat listy zahnědlé nebo nažloutlé. Pokud sušíme teplem umělým, teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Listy můžeme před sušením pomačkat, lépe prosychají. Skladujeme v papírových pytlích nebo polypropylenových žocích. Sesychací poměr 5:1.

Ostružiník křovitý v čajích

Stomaran