Růže šípková

Růže šípková

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy jako močopudný prostředek.

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy jako močopudný prostředek.

Latinský název

Rosa canina L. (Rosaceae - Růžovité)

Lidové názvy

Šípek, šipka, planá růže, psí růže, růže trnová, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky

Sbíraná část

Plod (Cynosbati fructus)

Obsahové látky

Třísloviny (taniny), pektin, sacharidy, sorbitol, vitamin C (až 1,7 %), kys. jablečná, kys. citronová.

Doba sběru

Září - říjen

Sušení, sesychací poměr

Šípky sušíme co nejrychleji v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor, při vysoké teplotě se šípky připalují a černají. Takové je třeba ze sběru vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají. Šípky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů. Sesychací poměr 2:1.

Růže šípková v čajích

LEROS Šípek plod