Rybíz černý

Rybíz černý

Listy se používají při zánětech močových cest, jako součást čajových směsí podporujících pocení a při zánětech dýchacích cest. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví.

Listy se používají při zánětech močových cest, jako součást čajových směsí podporujících pocení a při zánětech dýchacích cest. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví.

Latinský název

Ribes nigrum L. (Grossulariaceae - Srstkovité)

Lidové názvy

Černá meruzalka, smradlavý rybíz

Sbíraná část

List, plod (Ribis nigri folium, Ribis nigri fructus)

Obsahové látky

Plody jsou bohaté na sacharidy a organické kyseliny, flavonové glykosidy, anthokyany. Listy obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy.

Doba sběru

List: květen - září, plod: červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr

List rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložený na papírech nebo sítech může být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení list obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů. Plod rybízu sušíme v sušárně, popř. na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit. Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů. Sesychací poměr: list 5:1, plod 7:1.

Rybíz černý v čajích

LEROS NATUR Průdušky s vitamínem C