Borůvka černá

Borůvka černá

Listy se používají jako podpůrný prostředek ke snížení hladiny krevního cukru při cukrovce, při zánětech, ke kloktání a k výplachům dutiny ústní. Plody se používají proti průjmům a zlepšují ostrost vidění.

Listy se používají jako podpůrný prostředek ke snížení hladiny krevního cukru při cukrovce, při zánětech, ke kloktání a k výplachům dutiny ústní. Plody se používají proti průjmům a zlepšují ostrost vidění.

Latinský názov

Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae - Vřesovcovité)

Ľudové názvy

Černá jahoda, myrtová jahoda, černice, boruvnice, myrtovka, hafera, čičoretka, barůvka, borovčí, rostlinný inzulín

Zbieraná časť

List, nať, plod (Myrtilli folium, Myrtilli herba, Myrtilli fructus)

Obsahové látky

Plody: cukry, tuky, organické kyseliny, fenolové kyseliny, flavonoidy (hyperin, quercitrin), proanthocyanidiny, flavanoly (katechin, epikatechin), antokyany. Listy: fenolové kyseliny, flavonoidy, chinolizidinové alkaloidy (stopy), proanthocyanidiny, katechin, hydrochinon, arbutin.

Doba zberu

List: červen-září, nať: červen-září, plod:červenec-srpen

Sušenie, zosychací pomer

LIST sušíme ve stinných a dobře větraných místech asi v 3cm vrstvě na čistých papírech nebo hustých sítech. Občas obracíme a během sušení odstraňujeme hnědé nebo poškozené listy. Balíme do papírových pytlů. NAŤ - sušíme asi ve 20cm vrstvě na stinném, dobře větraném místě nebo umělým teplem do 40 °C. Keříčky se zahnědlými listy je nutné během sušení odstranit celé. Nať balíme do jutových nebo polypropylenových žoků. PLOD - borůvky se nechají mírně zaschnout na slunci a pak v jednoduché vrstvě dosušíme umělým teplem do úplného svraštění. Vhodné je sušit buď na sítech nebo na plechu. Teplota nesmí přestoupit 45°C- pozor na připálení. Správně usušené bobule nebarví ruce, neslepují se, nedosušené plody plesnivějí. Plody skladujeme v uzavřených nádobách nebo pevných papírových obalech. Sesychací poměr: list 4 : 1, nať 5 : 1, plod 8 : 1.

Borůvka černá V čajoch

LEROS Čučoriedková vňať