Borůvka černá Při cukrovce i zánětech

Borůvka černá Při cukrovce i zánětech

Listy se používají jako podpůrný prostředek ke snížení hladiny krevního cukru při cukrovce, při zánětech, ke kloktání a k výplachům dutiny ústní. Plody se používají proti průjmům a zlepšují ostrost vidění.

Latinský názov Vaccinium myrtillus

Ľudové názvy Černá jahoda, myrtová jahoda, černice, boruvnice, myrtovka, hafera, čičoretka, barůvka, borovčí, rostlinný inzulín.

Zbieraná časť List, nať, plod (Myrtilli folium, Myrtilli herba, Myrtilli fructus)

Obsahové látky Plody: cukry, tuky, organické kyseliny, fenolové kyseliny, flavonoidy (hyperin, quercitrin), proanthocyanidiny, flavanoly (katechin, epikatechin), antokyany. Listy: fenolové kyseliny, flavonoidy, chinolizidinové alkaloidy (stopy), proanthocyanidiny, katechin, hydrochinon, arbutin.

Doba zberu List: červen - září, nať: červen - září, plod: červenec - srpen

Sušenie, zosychací pomer LIST sušíme ve stinných a dobře větraných místech asi v 3 cm vrstvě na čistých papírech nebo hustých sítech. Občas obracíme a během sušení odstraňujeme hnědé nebo poškozené listy. Balíme do papírových pytlů. NAŤ - sušíme asi ve 20 cm vrstvě na stinném, dobře větraném místě nebo umělým teplem do 40 °C. Keříčky se zahnědlými listy je nutné během sušení odstranit celé. Nať balíme do jutových nebo polypropylenových žoků. PLOD - borůvky se nechají mírně zaschnout na slunci a pak v jednoduché vrstvě dosušíme umělým teplem do úplného svraštění. Vhodné je sušit buď na sítech nebo na plechu. Teplota nesmí přestoupit 45 °C - pozor na připálení. Správně usušené bobule nebarví ruce, neslepují se, nedosušené plody plesnivějí. Plody skladujeme v uzavřených nádobách nebo pevných papírových obalech. Sesychací poměr: list 4:1, nať 5:1, plod 8:1.

Kde sa ukrýva Borůvka černá

Obrázok produktu Diabetan sypaný
SUKL

Diabetan sypaný

Obrázok produktu Tormentan
SUKL

Tormentan

Obrázok produktu Diabetan
SUKL

Diabetan

Obrázok produktu Urcyston Planta
SUKL

Urcyston Planta