Ostružiník křovitý Pro blahodárnou moc listů i chutné plody ostružin

Ostružiník křovitý Pro blahodárnou moc listů i chutné plody ostružin

Droga se používá proti průjmu, při střevním kataru, žaludečních potížích. Působí močopudně. Z fermentovaných listů se připravuje chutný čaj.

Latinský názov Rubus fruticosus

Ľudové názvy Černé malniy, Ostružník, Vostružník, Ježiník, Ježiny.

Zbieraná časť List (Rubi fruticosi folium)

Obsahové látky Třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, triterpeny.

Doba zberu Červen - říjen

Sušenie, zosychací pomer Listy sušíme v tenké vrstvě (6-8 cm) na stinném místě, přičemž je třeba odstraňovat listy zahnědlé nebo nažloutlé. Pokud sušíme teplem umělým, teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Listy můžeme před sušením pomačkat, lépe prosychají. Skladujeme v papírových pytlích nebo polypropylenových žocích. Sesychací poměr 5:1.

Kde sa ukrýva Ostružiník křovitý

Obrázok produktu Stomaran sypaný
SUKL

Stomaran sypaný

Obrázok produktu Diabetan sypaný
SUKL

Diabetan sypaný

Obrázok produktu Stomaran
SUKL

Stomaran

Obrázok produktu Diabetan
SUKL

Diabetan