Černý jeřáb Vitamíny a minerály v každé temné bobuli

Černý jeřáb Vitamíny a minerály v každé temné bobuli

Zdroj vitamínů, minerálů, flavonoidů tzv. antioxidantů. Zlepšuje metabolismus, pomocný detoxikační prostředek, vhodný pro diabetiky.

Latinský názov Aronia melanocarpa

Ľudové názvy Temnoplodec černý, Aronie

Zbieraná časť Plod (Sorbi nigri fructus, Aroniae fructus)

Použitie Zdroj vitamínů, minerálů, flavonoidů tzv. antioxidantů. Zlepšuje metabolismus, pomocný detoxikační prostředek pro podporu jaterních a ledvinových funkcí, je vhodný rovněž pro diabetiky.

Obsahové látky Vitamíny (P, C, skupiny B), karoten, anthokyany, flavonoidy, organické kyseliny, minerály a velké množství dalších zatím blíže neurčených biologicky aktivních látek.

Doba zberu Září - říjen

Charakteristika Usušené plody temně fialové až černé, kulovité, silně svraskalé, lysé malvičky se zbytky po pětičetném kalichu o průměru 5-8 mm. Na řezu je patrná černofialová až hnědofialová dužnina a blanitá pouzdra se semeny v závislosti na odrůdě 1-2 mm širokými a 1,5-4 mm dlouhými. Plody jsou natrpkle nakyslé.

Kde sa ukrýva Černý jeřáb