Koriandr setý Léčivka s bohatým využitím v gastronomii

Koriandr setý Léčivka s bohatým využitím v gastronomii

Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.

Latinský názov Coriandrum sativum

Ľudové názvy Anýz štěničný, Koliandr, Koliandr římský, Kyšinec, Kyšnec.

Zbieraná časť Plod (Coriandri fructus)

Obsahové látky Silice (až 1,4 %), hlavními složkami linalool, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Mastný olej (kys. petroselinová).

Doba zberu Červenec - srpen

Sušenie, zosychací pomer Po vymlácení se plody přečistí a dosuší - jako všechny drogy s obsahem silic - v tenké vrstvě a ve vzdušných prostorách. Umělé teplo nesmí překročit 35 °C. Balíme do papírových pytlů. Sesychací poměr: 1:1.