Koriandr setý Léčivka s bohatým využitím v gastronomii

Koriandr setý Léčivka s bohatým využitím v gastronomii

Převážně se používá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Dále působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné účinky jako kmín.

Latinský název Coriandrum sativum

Lidové názvy Anýz štěničný, Koliandr, Koliandr římský, Kyšinec, Kyšnec.

Sbíraná část Plod (Coriandri fructus)

Obsahové látky Silice (až 1,4 %), hlavními složkami linalool, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Mastný olej (kys. petroselinová).

Doba sběru Červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr Po vymlácení se plody přečistí a dosuší - jako všechny drogy s obsahem silic - v tenké vrstvě a ve vzdušných prostorách. Umělé teplo nesmí překročit 35 °C. Balíme do papírových pytlů. Sesychací poměr: 1:1.