Ostropestřec mariánský Bylina pro regeneraci při jaterních dietách

Ostropestřec mariánský Bylina pro regeneraci při jaterních dietách

Pomocný prostředek při chronických onemocněních jater, při cirhóze. Pomáhá při přetučnění jater, chorobách žlučníku, k regeneraci jater u alkoholiků, při rekonvalescenci po žloutence.

Latinský názov Silybum marianum

Ľudové názvy Bejlí Panny Marie.

Zbieraná časť Plod (Cardui mariae fructus)

Obsahové látky Tuky, bílkoviny, cukry, flavonoidy (quercitrin, taxifolin), flavonolignany (komplex látek známý jako silymarin - 1,5-3,0 %). Skládá se ze silybinu (benzodioxan) a silydianinu (oxatricyklodecen).

Doba zberu Srpen - září

Sušenie, zosychací pomer Sklizeň mechanicky nebo ručně, před dozráním se odřežou úbory a nechají se dozrát na suchém vzdušném místě. Plody se vymlátí z úborů.

Kde sa ukrýva Ostropestřec mariánský