Reveň lékařská Pro větší chuť k jídlu a příznivější zažívání

Reveň lékařská Pro větší chuť k jídlu a příznivější zažívání

Užívá se při snížené chuti k jídlu, při poruchách zažívání a nechutenství. V malých dávkách staví průjem, ve vyšších naopak působí jako projímadlo.

Latinský názov Rheum officinale

Ľudové názvy Rebarborový kořen, Rebarbora, Žlutý kořen, Reveň rebarbora

Zbieraná časť Kořen (Rhei radix)

Obsahové látky Antrachinonové glykosidy (60-80 %, emodin, physcion, aloe-emodin), chrysofanolové deriváty, flavanové deriváty, naftaleny, stilbeny.

Doba zberu Květen, září - říjen

Sušenie, zosychací pomer Očištěné a opláchnuté kořeny sušíme při teplotě do 50 °C. Pokud jsou správně usušené, při ohnutí praskají a na lomu mají načervenalou barvu. Sesychací poměr 4:1.