Rybíz černý Plody ovocného keře s vysokým obsahem vitamínu C

Rybíz černý Plody ovocného keře s vysokým obsahem vitamínu C

Listy se používají při zánětech močových cest, jako součást čajových směsí podporujících pocení a při zánětech dýchacích cest. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví.

Latinský názov Ribes nigrum

Ľudové názvy Černá meruzalka, Smradlavý rybíz.

Zbieraná časť List, plod (Ribis nigri folium, Ribis nigri fructus)

Obsahové látky Plody jsou bohaté na sacharidy a organické kyseliny, flavonové glykosidy, anthokyany. Listy obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy.

Doba zberu List: květen - září, plod: červenec - srpen

Sušenie, zosychací pomer List rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložený na papírech nebo sítech může být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení list obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů. Plod rybízu sušíme v sušárně, popř. na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit. Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů. Sesychací poměr: list 5:1, plod 7:1.