Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Rybíz černý Plody s vysokým obsahem vitamínu C nebo listy s na bolest kloubů

Rybíz černý Plody s vysokým obsahem vitamínu C nebo listy s na bolest kloubů

Listy se používají při zánětech močových cest nebo při revmatických problémech. Plody představují bohatý zdroj vitamínu C.

Latinský název Ribes nigrum

Lidové názvy Černá meruzalka, smradlavý rybíz

Popis a výskyt Vytrvalá drobná ovocná dřevina mající podobu nízkého keře (až 2 m). Poskytuje aromatické plody s vysokým obsahem vitaminu C. Původní v severní Asii a východní a střední Evropě. V současnosti se pěstuje v celém mírném pásu.

Zpracování Sbírají se plody v době zralosti nebo listy v průběhu léta.

Účinné látky Plody: anthokyany (hlavně glukosidy delfinidinu a cyanidinu), flavonoidy, organické kyseliny, cukry, silice, vitamin C a další. List: flavonoidy (hyperin, astragalin), třísloviny, fenolické kyseliny, prokyanidiny, malé množství vitaminu C a dalších látek.

Účinky Listy se používají při bolestech svalů a kloubů, zejména u menších arthritických bolestí. Mají také močopudné účinky a jsou složkou směsí užívaných při zánětech močových cest. Plody se konzumují jako ovoce a představují bohatý zdroj vitamínu C, používají se hlavně v lihovarnictví. Silice z plodů se používá do parfémů.

Rizika Bez významnějších rizik.

Dávkování Na bolesti pohybového aparátu 2 až 4 g sušeného listu jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.

Zajímavosti Černý rybíz je už asi 500 let kulturní rostlinou, původní druh ale měl nepříjemný zápach a používal se spíše v rámci tradiční medicíny než jako ovoce.

Sbíraná část List, plod (Ribis nigri folium, Ribis nigri fructus)

Sušení, sesychací poměr List rybízu sušíme na stinném místě, kde můžeme zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Rozložený na papírech nebo sítech může být ve vrstvě do 5 cm. Během sušení list obracíme. Pokud sušíme v sušárně, tak do maximální teploty 45 °C. Listy ukládáme do papírových nebo jutových pytlů. Plod rybízu sušíme v sušárně, popř. na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody často promícháváme (nesmí se připálit). Pokud byl plod trhán se stopkami, musíme je po usušení dodatečně odstranit. Dobře usušený plod rybízu při zmáčknutí nesmí barvit ruce. Balíme jej do pevných papírových pytlů. Sesychací poměr: list 5 : 1, plod 7 : 1.

Doba sběru List: květen–září, plod: červenec–srpen