Tymián obecný Do zdravé kuchyně i na zdravé dýchací cesty výtečný jest

Tymián obecný Do zdravé kuchyně i na zdravé dýchací cesty výtečný jest

Mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny, působí dezinfekčně. Zevně se užívá jako kloktadlo k dezinfekci dutiny ústní, a také jako koupel při špatně se hojících a hnisavých ranách.

Latinský názov Thymus vulgaris

Ľudové názvy Démut, Démuť, Douška vlašská, Dymián, Dymiánek, Mateřídouška římská, Mateřídouška vlašská, Thým vonný, Tymiánek.

Zbieraná časť Nať (Thymi herba)

Obsahové látky Silice (5-25 ml/kg, hlavními složkami jsou podle chemotypů linalool, thymol, karvakrol), flavonoidy, (luteolin, apigenin, jejich glykosidy), triterpeny, fenolové kyseliny, sacharidy.

Doba zberu květen - srpen

Sušenie, zosychací pomer Nať tymiánu můžeme dobře usušit i v silnější vrstvě (30 cm), a to buď teplem přirozeným, nebo umělým do teploty 40 °C.

Kde sa ukrýva Tymián obecný