Tymián obecný Do zdravé kuchyně i na zdravé dýchací cesty výtečný jest

Tymián obecný Do zdravé kuchyně i na zdravé dýchací cesty výtečný jest

Mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny, působí dezinfekčně. Zevně se užívá k dezinfekci dutiny ústní, a také na špatně se hojící rány.

Latinský název Thymus vulgaris

Lidové názvy Tymián, tymiánek, thým vonný, démut, démuť, douška vlašská, dyián, dymiánek, chodec, mateřídouška římská, mateřídouška vlašská

Popis a výskyt Nízký polokeř vysoký 20–30 cm. Na bázi dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Původem ze Středozemí, v kulturách se pěstuje i v severnějších oblastech.

Zpracování Sbírá se nať v době květu. Po usušení se listy a květy oddělí od stonků. Z rostlinného materiálu se též destiluje tymiánová silice.

Účinné látky Silice (0,6 – 3 %, hlavními složkou je thymol, dále karvakrol, p-cymen, β-pinen, linalol, borneol a další), flavonoidy, třísloviny a hořčiny.

Účinky Mírní křeče při dávivém kašli, uvolňuje hleny, působí dezinfekčně. Zevně se užívá jako kloktadlo k dezinfekci dutiny ústní a také jako koupel při špatně se hojících a hnisavých ranách.Tymián slouží jako koření, stimuluje trávení. Izolovaný thymol likviduje plísně, baktérie i vnitřní parazity.

Rizika Občas se vyskytují trávicí problémy. Dlouhodobé používání thymolu ve vyšších dávkách může způsobovat poruchy štítné žlázy.

Dávkování V dávce 1 až 2 g jako nálev (čaj), a to 3 až 5x denně. Zevně se používají 5% přípravky.

Zajímavosti Mateřídouška obecná (dříve tymián obecný) se od mateřídoušky úzkolisté liší mimo jiné v obsahu thymolu, a tím má i výrazně jiné účinky.

Sbíraná část Nať (Thymi herba)

Sušení, sesychací poměr Nať můžeme dobře usušit i v silnější vrstvě (30 cm), a to buď teplem přirozeným, nebo umělým do teploty 40 °C.

Doba sběru Květen–srpen