Yzop lékařský V kuchyni chutná, tělu pomáhá

Yzop lékařský V kuchyni chutná, tělu pomáhá

Podporuje trávení, působí proti pocení. Používá se rovněž proti kašli ve směsi s fenyklem a anýzem. Zevně slouží jako kloktadlo při zánětu mandlí.

Latinský názov Hyssopus officinalis

Ľudové názvy Hyzop, Hyzopek, Izopek, Izop, Izobek, Bylina poslední pomoci, Klášterní yzop.

Zbieraná časť Nať (Hyssopi herba)

Obsahové látky Flavonoidy, kys. rozmarýnová, triterpeny (marrubiin), silice (3-10 ml/kg, hlavními složkami jsou isopinokamfon, pinokamfon, seskviterpenoidy - beta pinen, limonen, sabinen).

Doba zberu Červenec - září

Sušenie, zosychací pomer Yzop sušíme na lískách nebo sítech ve vrstvě 10-20 cm na stinném větraném místě nebo umělým teplem, které nepřesáhne teplotu 40 °C. Správně usušený yzop si ponechá svoji barvu - nať je svěže zelená, květy mají modrofialovou barvu. Sesychací poměr 4:1.