Fenykl obecný Chuťově výrazný zázrak do kuchyně, pro úlevu

Fenykl obecný Chuťově výrazný zázrak do kuchyně, pro úlevu

Víceletá bylina z čeledi miříkovité, pěstuje se pro plody. Plod fenyklu obsahuje hlavně silici, jejíž složky mají expektorační, sekretomotorické účinky, používá se jako mírné spasmolytikum, proti nadýmání.

Latinský názov Foeniculum vulgare

Ľudové názvy Italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký.

Zbieraná časť Plod (Foeniculi amari fructus - plod hořkého fenyklu, Foeniculi dulcis fructus - plod sladkého fenyklu)

Obsahové látky Hořký fenykl - silice (1,5 - 6 %), hlavní složky anethol, methylchavikol (= estragol), fenchon. Dále furanokumariny, mastný olej, cukry.

Doba zberu Září - říjen

Sušenie, zosychací pomer Nasbíranou nať nebo samotné okolíky necháváme dozrát na plachtách, neboť nažky se při manipulaci snadno vydrolují. Po vymlácení je zapotřebí odstranit zbytky nečistot a nezralé plody. Skladujeme v papírových pytlích.