Vyzkoušejte naši novinku Očista těla a Očista mysli. Nyní v balíčku s dopravou zdarma!

Fenykl obecný Chuťově výrazný zázrak do kuchyně, pro úlevu

Fenykl obecný Chuťově výrazný zázrak do kuchyně, pro úlevu

Víceletá bylina z čeledi miříkovité, pěstuje se pro plody. Plod fenyklu obsahuje hlavně silici, jejíž složky mají expektorační, sekretomotorické účinky, používá se jako mírné spasmolytikum, proti nadýmání.

Latinský název Foeniculum vulgare

Lidové názvy Italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký.

Sbíraná část Plod (Foeniculi amari fructus - plod hořkého fenyklu, Foeniculi dulcis fructus - plod sladkého fenyklu)

Obsahové látky Hořký fenykl - silice (1,5 - 6 %), hlavní složky anethol, methylchavikol (= estragol), fenchon. Dále furanokumariny, mastný olej, cukry.

Doba sběru Září - říjen

Sušení, sesychací poměr Nasbíranou nať nebo samotné okolíky necháváme dozrát na plachtách, neboť nažky se při manipulaci snadno vydrolují. Po vymlácení je zapotřebí odstranit zbytky nečistot a nezralé plody. Skladujeme v papírových pytlích.