Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

Bezová sezóna

Iva Stupková @ivca_pribehykuchyne 13. 6. 2021

Záplava omamně vonících bezových květů všude kolem nás vybízí vydat se na sběr do přírody a připravit si domácí bezový sirup nebo lahodný bezový cheesecake.

BG Int 0004.jpg
Bezová sezóna

Bezový sirup

Ingredience

cca 50 bezových květů

4 kusy bio citronů

1 lžíce kyseliny citronové

3 litry převařené vody

2,5 kila cukru

Postup

  1. Za slunného dne nasbíráme bezové květy, které lehce opláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Převaříme si 3 litry vody, kterou necháme vychladnout.
  3. Mezitím nejlépe do velké zavařovací sklenice vrstvíme bezové květy a omyté nakrájené citrony na kolečka.
  4. Tuto směs zalijeme připravenou vodou, sklenici přikryjeme folií či utěrkou a necháme na kuchyňské lince macerovat ideálně 24 hodin.
  5. Druhý den šťávu scedíme do hrnce, přidáme cukr, 1 lžíci kyseliny citronové a vaříme do bodu varu do úplného rozpuštění.
  6. Ještě horký sirup přelijeme do připravených vypláchnutých lahví a uzavřeme.


Bezový cheesecake

Ingredience

150 g máslových či jiných oblíbených sušenek 

60 g másla

4 vejce

150 g bezového sirupu

250 g ricotty

400 g krémového sýra (např. Philadelphia, Pilos)

120 g smetany ke šlehání

50 g bezových květů

65 g bezové smetany

šťáva z 1/2 citronu  

Postup

  1. Přípravu tohoto dezertu zahájíme den předem, kdy do smetany ke šlehání ponoříme bezové květy a necháme v lednici uležet do druhého dne zakryté potravinářskou fólií či voskovým ubrouskem.
  2. Druhý den květy scedíme a vyždímáme. Tímto bezové květy splnily svoji funkci a už je nebudeme potřebovat.
  3. Na dort si připravíme kulatou dortovou formu, kterou si vyložíme pečícím papírem a pustíme se do přípravy korpusu.
  4. Sušenky rozmixujeme či rozdrtíme najemno a promícháme se změklým máslem. Vznikne nám sušenkové těstíčko, které rozprostřeme na dno formy a dáme chladit do lednice.
  5. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na dno si umístíme plech, do kterého později nalijeme vodu, abychom v troubě vytvořili páru.
  6. Ricottu a krémový sýr mezitím smícháme v míse, přidáme bezový sirup a postupně zašleháváme vejce. Na závěr přidáme šťávu z 1/2 citronu a připravenou bezovou smetanu.
  7. Směs nalijeme na připravený vychlazený korpus a dort vložíme do trouby. Na rozpálený plech nalijeme vodu, která nám v troubě vytvoří páru a rychle zavřeme dvířka. Snížíme teplotu na 120 minut a pečeme 15 minut. Poté snížíme na 100 stupňů a pečeme zhruba 60 minut. Cheesecake bude mít na konci pečení lehce chvějící se prostřední část, která po vychladnutí a následném odležení v lednici nejlépe přes noc krásně zatuhne. 
  8. Dort ozdobíme bezem, případně sezónním ovocem a můžeme podávat třeba k dobrému čaji či kávě.