Bezová sezóna
Iva Stupková @ivca_pribehykuchyne 13. 6. 2021
Záplava omamně vonících bezových květů všude kolem nás vybízí vydat se na sběr do přírody a připravit si domácí bezový sirup nebo lahodný bezový cheesecake.
Bezový sirup
Ingredience
cca 50 bezových květů
4 kusy bio citronů
1 lžíce kyseliny citronové
3 litry převařené vody
2,5 kila cukru
Postup
- Za slunného dne nasbíráme bezové květy, které lehce opláchneme pod tekoucí vodou.
- Převaříme si 3 litry vody, kterou necháme vychladnout.
- Mezitím nejlépe do velké zavařovací sklenice vrstvíme bezové květy a omyté nakrájené citrony na kolečka.
- Tuto směs zalijeme připravenou vodou, sklenici přikryjeme folií či utěrkou a necháme na kuchyňské lince macerovat ideálně 24 hodin.
- Druhý den šťávu scedíme do hrnce, přidáme cukr, 1 lžíci kyseliny citronové a vaříme do bodu varu do úplného rozpuštění.
- Ještě horký sirup přelijeme do připravených vypláchnutých lahví a uzavřeme.
Bezový cheesecake
Ingredience
150 g máslových či jiných oblíbených sušenek
60 g másla
4 vejce
150 g bezového sirupu
250 g ricotty
400 g krémového sýra (např. Philadelphia, Pilos)
120 g smetany ke šlehání
50 g bezových květů
65 g bezové smetany
šťáva z 1/2 citronu
Postup
- Přípravu tohoto dezertu zahájíme den předem, kdy do smetany ke šlehání ponoříme bezové květy a necháme v lednici uležet do druhého dne zakryté potravinářskou fólií či voskovým ubrouskem.
- Druhý den květy scedíme a vyždímáme. Tímto bezové květy splnily svoji funkci a už je nebudeme potřebovat.
- Na dort si připravíme kulatou dortovou formu, kterou si vyložíme pečícím papírem a pustíme se do přípravy korpusu.
- Sušenky rozmixujeme či rozdrtíme najemno a promícháme se změklým máslem. Vznikne nám sušenkové těstíčko, které rozprostřeme na dno formy a dáme chladit do lednice.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na dno si umístíme plech, do kterého později nalijeme vodu, abychom v troubě vytvořili páru.
- Ricottu a krémový sýr mezitím smícháme v míse, přidáme bezový sirup a postupně zašleháváme vejce. Na závěr přidáme šťávu z 1/2 citronu a připravenou bezovou smetanu.
- Směs nalijeme na připravený vychlazený korpus a dort vložíme do trouby. Na rozpálený plech nalijeme vodu, která nám v troubě vytvoří páru a rychle zavřeme dvířka. Snížíme teplotu na 120 minut a pečeme 15 minut. Poté snížíme na 100 stupňů a pečeme zhruba 60 minut. Cheesecake bude mít na konci pečení lehce chvějící se prostřední část, která po vychladnutí a následném odležení v lednici nejlépe přes noc krásně zatuhne.
- Dort ozdobíme bezem, případně sezónním ovocem a můžeme podávat třeba k dobrému čaji či kávě.