Blog

Sirup z hložinek

Sirup z hložinek

Přečíst příběh
Bylinkové víno: macerát bylin ve víně

Bylinkové víno: macerát bylin ve víně

Bylinkové maceráty ve víně zastudena jsou prastarou formou léčebných procedur, které používali už staří Egypťané. Víte, že i u nás, se ještě v 19. století bylinkové víno užívalo na lékařský předpis?

Víno s bylinkami LEROS

Víno s bylinkami LEROS

Značka LEROS je spojená s malebnou jihomoravskou Strážnicí, která leží v srdci vinařského kraje, již od svých počátků. V roce 2021 jsme díky našim kořenům ve spolupráci se strážnickým vinařstvím Botur připravili první víno s LEROS bylinkami. Technolog a jednatel vinařství Ing. Martin Šachinger vypráví ve sklepích vinařství Botur, jak naše společné víno vzniklo.

Křepelky ve vinném listu s Čajem ze Strážnice

Křepelky ve vinném listu s Čajem ze Strážnice

Listy vinné révy se pro svou příjemně nakyslou chuť používají nejen v kuchyni, ale i v čajích, kde se navíc zúročují jejich léčebné účinky. Příznivé látky obsažené v listech – vitaminy A, C, B, cukry, třísloviny, karoten, quercetin, organické kyseliny, jsou cenné především v oblasti péče o zdravé nohy a jejich žilní systém.

Zdraví z vinných listů

Zdraví z vinných listů

Pěstování révy a technologie výroby vína je stará přibližně 6 tisíc let a pochází pravděpodobně z oblasti dnešní Arménie. Odtud se šířila na blízký východ, do Evropy a na sever Afriky. Vinařská tradice se postupně stala nedílnou součásti kultury všech starých civilizací objevujících se na těchto územích. Později se víno rozšířilo i na další kontinenty a stalo se celosvětově oblíbeným nápojem. Navíc vinné listy najdete i v bylinkových čajích.

Padesát odstínů slézu

Padesát odstínů slézu

Úspěch a obliba bylinné směsi spočívá ve dvou zásadních bodech. Prvním z nich je samozřejmě blahodárný účinek na lidské zdraví a schopnost pomáhat při řešení nějakého zdravotního problému. Druhým hlediskem je chuť a vůně, protože lahodný čaj přispívá k jeho pravidelnému užívání a oblibě u pacientů. Nehledě na to, že bylinné nápoje také často hrají roli běžného denního nápoje a tam je chuť a vůně zcela klíčová.Poněkud opomíjenou vlastností je barva. Na pacienta rozhodně nemá tak výrazný vliv jako předchozí zmíněné vlastnosti, ale rozhodně není na škodu si čas od času připravit oblíbenou bylinnou směs do průhledné sklenice a pokochat se zajímavým odstínem.

LEVANDULOVÉ CUPCAKY

LEVANDULOVÉ CUPCAKY

Letošní léto nás obdařilo mimořádně krásným prosluněným počasím a vypadá to, že ještě několik takových dnů máme před sebou. I když mnoho z nás se ráno či večer neobejde bez šálku horkého čaje, povětšinou těmto dnům vévodí studené nápoje. Patříte-li mezi milovníky čajů a v létě si svůj oblíbený čaj chladíte do podoby ledového, můžete si usnadnit přípravu použitím čaje cold brew, který je vyroben tak, aby se všechny jeho vůně a chutě vylouhovaly i do vody studené. Pokud potřebujete zklidnit mysl a podpořit trávení přijde vám vhod osvěžující čaj Levandule cold brew a pokud dáváte přednost kořeněnějším chutím nejspíše vás osloví Bucco cold brew, v kterém dominuje list bucco připomínající jalovec či černý rybíz. A k vychlazenému bylinkovému nápoji se výborně hodí levandulové cupakes.