Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Citroník lemonový Šťavnaté plody nabité vitamínem C

Citroník lemonový Šťavnaté plody nabité vitamínem C

Aromatikum, slouží jako chuťové korigens. Podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu.

Latinský název Citrus limon

Lidové názvy Citrón, citronovník, citroník kantonský, citroník kyselý

Popis a výskyt Vždyzelený strom malého vzrůstu ( 3 až 6 m), pěstovaný pro své žluté, kyselé plody. Původem ze severní Indie, dnes rozšířený ve všech subtropických oblastech. V Evropě hlavně ve Středozemí.

Zpracování Sbírají se zralé žluté plody, pro export i před dozráním. Pro potravinářské účely slouží hlavně dužina. V bylinných směsích se používá sušené, žluté oplodí (flavedo) zbavené vnitřní bílé vláknité vrstvy (albedo).

Účinné látky Oplodí: silice (2,5 až 6 %, hlavními složkami limonen, myrcen), malé množství flavonoidů (hesperidin), hořčiny, kumariny, třísloviny. Dužina: organické kyseliny, vitamíny, flavonoidy, minerály, cukry a další.

Účinky Dužina či šťáva je užívána jako zdroj vitaminu C. Oplodí slouží na úpravu chuti a vůně bylinných směsí. Podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu.

Rizika Bez vážných rizik. Vyskytuje se sdružená alergie na citrusy.

Dávkování Samostatně se neužívá.

Zajímavosti Od počátku 16. století byla cirónová šťáva nebo celé plody nezbytnou součástí námořních výprav. Jako zdroj vitaminu C sloužil pro prevenci kurdějí.

Sbíraná část Oplodí citrónu

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru Dle lokality, listopad–březen