Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

Dort Pozdrav z louky

Monika Golasovská @bylinkova_terapie 1. 6. 2021

Připravili jsme pro vás recept na bylinkovým dort, který pohádkově vypadá a taky tak chutná. Navíc je bez lepku, slazený medem a ozdobený bylinkami, které právě kvetou.

Dort Pozdrav z louky

Oříškový korpus

Budete potřebovat:

4 - 5 lžic chia semínek

1 lžíce lněného semínka

350 g směsi různých oříšků a semínek, (kešu, vlašský ořech, lískový ořech, mandle, slunečnicové semínko, mák mletý, kokos strouhaný (oříšky by měly být pomleté nebo nadrobno nasekané)

5-6 lžíc medu (nebo podle chuti, sladidlo přidat či ubrat, nebo vybrat jiný alternativní sirup ke slazení)   

0,5 l ovocné šťávy (pomerančový džus nebo šťáva z ovoce, které vám chutná)

Postup přípravy korpusu:

Do mísy vložte chia semínka s lněným semínkem a zalejte ovocnou šťávou, vše řádně promíchejte a nechte asi 15 minut odpočívat, chia semínka se lnem nabobtnají a vytvoří „lepkavou hmotu“.  

K semínkům přidejte med a  všechna pomletá, nasekaná semínka a oříšky a opět promíchejte. Vypracujete v tužší hmotu. Pokud se vám zdá, že je tato oříšková hmota „suchá“ a netvoří kompaktní těsto, přidejte opět trochu ovocné šťávy a propracujte.    

Připravte si dortovou formu o průměru 25 cm a vtlačte oříškovou hmotu podél celého dna kulaté formy tak, aby výška korpusu tvořila asi 4 cm.

Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 170°C (program na pečení koláčů).

Upečený semínkový korpus nechte ve formě vychladnout.

---------------

Panna cotta

Budete potřebovat:

1 tvaroh

2 banány

2 smetany na šlehání 33% (500ml)

1 želatinový ztužovač (50g)

1 vanilkový cukr

5 lžíc cukru/nebo medu

Postup přípravy panna cotta:

Po vychladnutí potřete korpus 250 g polotučného tvarohu (jedna vanička) a tvaroh poklaďte na kolečka nakrájeným banánem. Poté si připravte panna cottu. Do vodní lázně vložte smetanu ke šlehání, cukr a želatinový ztužovač a začněte zahřívat. Za stálého míchání metličkou se smetana ve vodní lázni začne prohřívat a houstnout. Pozor, smetana se nesmí vařit, jen prohřát asi na 80°C. Pak vlijte prohřátou smetanu na připravený korpus s tvarohem a banány a vše po vychladnutí vložte do lednice – smetana ztuhne a vznikne panna cotta.

Dokončení dortu:

Ideálně další den je dort připraven na zdobení jedlými květy a bylinkami. Dort ozdobte podle své fantazie kvítím ze své zahrádky nebo z louky.  Použijte však pouze květy, o kterých víte, že jsou jedlé .

Náš dort jsme ozdobily těmito bylinami:

Rozrazil - jeho modré drobné květy, mají v sobě velikou sílu, přispívají k čistění krve a díky tomu ke zlepšení chronických  ekzémů, pomáhá též při špatném trávení a uklidňuje nervovou soustavu.

Mateřídouška – působí dezinfekčně, účinná je proti nadýmání a v čaji je skvělá při suchém kašli, zánětu průdušek a nachlazení.

Šťovík kyselý - obsahuje vit. A, B, C, je také dobrým zdrojem hořčíku, draslíku a železa.

Hluchavka bílá – působí protizánětlivě, ulehčuje při odkašlávání a uvolňuje hlen, přispívá k pročistění krve.

Kohoutek luční – obsahuje vitamín C, působí antibioticky ulehčuje při vykašlávání pomáhá při zánětu průdušek a bronchitidě.