Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Hřebíčkovec kořenný Voňavá bylina s antiseptickým a anestetickým účinkem

Hřebíčkovec kořenný Voňavá bylina s antiseptickým a anestetickým účinkem

Hřebíček má přirozeně antiseptické, antibakteriální i antivirové účinky, působí proti bolesti, zmírňuje záněty a urychluje hojení ran.

Latinský název Syzygium aromaticum

Lidové názvy Hřebíček

Popis a výskyt Stálezelený strom domácí na Molukách, pěstovaný v tropických oblastech, zejména na ostrovech Zanzibar a Pemba (Tanzanie), v menším rozsahu na Madagaskaru, Sumatře, Západní Indii a na Srí Lance. Celá rostlina je prostoupena schizogenními siličnými kanálky a díky tomu intenzivně voní.

Zpracování Sklízí se vyvinutá, avšak ještě nerozvitá květní poupata (hřebíček). Následně se suší až do získání červenohnědé barvy. Oddělené květní stopky tvoří zvláštní obchodní artikl „stipites caryophylli“. Z hřebíčků se destiluje silice a z ní se izoluje její hlavní složka – eugenol.

Účinné látky Silice (4–21 %,hlavní složkou eugenol, dále acetyleugenol, methyl-n-amylketon, furfurol, vanilin, karyofyleny a další), dále menší množství tříslovin.

Účinky Podporuje činnost žaludku a střev, posiluje chuť k jídlu a prokrvuje organismus. Hřebíček je možné využítpři bolestech zubů, v krku a dutině ústní, zejména při bakteriálních zánětech. Silice a samotný eugenol se pro své antiseptické, protizánětlivé a lokálně anestetické účinky používají v zubním lékařství k desinfekci dutin a jako součást dočasných zubních výplní. Hřebíčková silice se používá i ve výrobě kosmetiky a v potravinářství.

Rizika Při použití v ústech znecitlivuje a dočasně otupuje vnímání chuti. U citlivějších osob nebo u vysokých dávek může docházet k podráždění kůže a sliznic. Nepoužívat u malých dětí.

Dávkování Ke kloktání 3 až 4 hřebíčky na 100 ml horké vody, nebo 1 až 5% přípravky s hřebíčkovou silicí.

Zajímavosti Voda navoněná hřebíčkem odpuzuje hmyz, mimo jiné komáry, mravence a klíšťata.

Sbíraná část Poupě

Sušení, sesychací poměr Poupata se sbírají v době, kdy jejich spodní část začíná měnit barvu ze zelené v karmínovou a suší se opatrně na slunci tak dlouho, dokud nezískají červenohnědou barvu.

Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, obvykle září–leden

Kde se ukrývá Hřebíčkovec kořenný