Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Krušina olšová Silná léčivka na spolehlivou úlevu při zácpě

Krušina olšová Silná léčivka na spolehlivou úlevu při zácpě

Projímadlo zlepšující peristaltiku střeva. Pomáhá zvyšovat odtok žluči, používala se i proti hemoroidům.

Latinský název Frangula alnus

Lidové názvy Bluva, rebarbora chudých, psí jahůdka, řešetlák olšový

Popis a výskyt Opadavý keř nebo malý stromek rostoucí planě v Evropě a západní Asii.

Zpracování Sbírá se kůra ze slabších větví, a to na jaře: Následně se suší a před použitím se dlouhodobě skladuje (nebo hodinu prohřívá při vyšších teplotách).

Účinné látky Anthracenové deriváty (5 až 8 %), třísloviny, hořčiny, saponiny, cukr, sitosterol.

Účinky Používá se jako levné a dostupné laxativum na zácpy různého původu. Drážděním střev zvyšuje jejich peristaltiku. Je častou součástí projímavých čajových směsí. Také pomáhá zvyšovat produkci žluči a lidově se kůra dříve používala i proti hemoroidům.

Rizika Neužívat pří vážných chorobách trávicího traktu (neprůchodnost střev, zánět slepého střeva apod.). Dlouhodobé užívání vede k návyku, zhoršené motilitě střev a k dehydrataci a narušení rovnováhy elektrolytů.

Dávkování 0,2 až 0,4 g na šálek nálevu, podává se večer, ráno nastává účinek. Užívá se maximálně týden.

Zajímavosti Dřevěné uhlí z větví krušiny je jemné a křehké a výborně se hodilo k výrobě černého střelného prachu.

Sbíraná část Kůra (Frangulae cortex)

Sušení, sesychací poměr Kůra se loupe v dubnu až v květnu z mladých uříznutých větví. Suší se rychle na slunných místech nebo umělou teplotou do 40 °C. Aby se mohla užít k léčivým účelům, musí se skladovat buď 1 rok, nebo zahřívat 1 hodinu při teplotě 100 °C. Tím se vytvoří z redukovaných forem antrachinonů obsažených v čerstvé kůře projímavé účinné látky. Dokud se frangularosid nerozštěpí na frangulanol a rhamnosu, může způsobit krvácení. Droga je bez pachu, má chuť slizovitou, nasládlou a poněkud hořkou.

Doba sběru Duben–květen