Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Myrta obecná Myrta – symbol štěstí a lásky

Myrta obecná Myrta – symbol štěstí a lásky

Keř s lesklými tuhými špičatými listy roste ve Středomoří. Kromě krásné vůně má protizánětlivé účinky a je zdrojem flavonoidových antioxidantů, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Kafrová vůně přináší okamžité povzbuzení a pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání.

Latinský název Myrtus communis

Lidové názvy Rostlina Afroditina, svatební stromek

Popis a výskyt Stálezelený keř s lesklými tuhými špičatými listy a bílými květy. Roste ve Středomoří. Myrta je často pěstovaná jako zahradní okrasná rostlina, v našich podmínkách ale nepřezimuje.

Zpracování Sbírají se listy, které se poměrně dlouho suší. Část produkce listů a plody slouží k destilaci silice.

Účinné látky Silice (0,5 až 10%, hlavními složkami pineny, limonen, 1,8-cineol), dále flavonoidy, třísloviny.

Účinky Kromě krásné vůně má list myrty protizánětlivé účinky. Tradičně se užívá při nachlazeních a zánětech dutin a na podporu trávení. Čistá silice s kafrovitou vůní přináší okamžité povzbuzení a pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání. Používá se i jako koření a součást likérů

Rizika Bez významnějších rizik.

Dávkování Užívá se jako čaj (nálev) , a to 1 g sušeného listu na šálek horké vody. 2 až 3× denně.

Zajímavosti Během Antiky byla symbolem cti, spravedlnosti, lásky a štěstí. Během renesance se kvetoucí větvička myrty stala součástí svatební tradice a sloužila k zdobení stolu při hostině i jako ozdoba oblečení svatebčanů.

Sbíraná část List

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, obvykle červen–září

Účinky na pleť Silice má využití v parfémech a kosmetických přípravcích, ve kterých pomáhá zklidňovat podrážděnou kůži.

Kde se ukrývá Myrta obecná

LEROS Ranní zahřátí
15%

Ranní zahřátí

59 Kč 69 Kč