Pepřovník černý Nejznámější koření na světě

Pepřovník černý Nejznámější koření na světě

Plody tropické lijány, známé jako pepř, usnadňují trávení a prokrvují svaly a klouby.

Latinský název Piper nigrum

Lidové názvy Černý pepř, černé koření

Popis a výskyt Vytrvalá a popínavá rostlina, která podobně šplhá po opoře až k patnácti metrům. Má drobné kulaté plody rostoucí v dlouhých hroznech. Je původní v jižní Indii, dnes se pěstuje v celé tropické Asii a ojediněle i ve střední Africe a na Madagaskaru.

Zpracování Prostým usušením nezralých plodů vzniká zelený pepř. Černý pepř se vyrábí spařením zelených nezralých plodů horkou vodou a pomalým sušením. Pokud se plody pepře namočí do vody a svrchní vrstva se oloupe, dostaneme tzv. bílý pepř. Sklízením zralých červených plodů je možno získat pepř červený, který je ale často nahrazován levnějším jihoamerickým pepřovcem peruánským.

Účinné látky Alkaloidy (chavicin, piperin), silice (hlavními složkami pineny, sabinen, limonen, β-karyofylen).

Účinky Používá se jako koření. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávení. Odstraňuje nadýmání. Lokálně způsobuje prokrvení a dráždí receptory pro vnímání tepla. Přidává se proto do topických přípravků na prohřátí svalů a kloubů.

Rizika Při dlouhodobém užívání dávek nad 0,5 g je vyšší riziko vředových chorob a jícnového refluxu.

Dávkování Ke stimulaci trávení do dávek 0,3 g.

Zajímavosti Díky vysoké ceně byl pepř v minulosti používán i jako platidlo a byly v něm vybírány daně nebo se platilo výkupné.

Sbíraná část Plod (Piperis fructus)

Doba sběru V Asii obvykle leden až červen

Kde se ukrývá Pepřovník černý

LEROS Mužská touha
15% Novinka

Mužská touha

59 Kč 69 Kč
LEROS Ženská touha
15% Novinka

Ženská touha

59 Kč 69 Kč