Růže damašská Patří mezi nejcennější rostliny na světe

Růže damašská Patří mezi nejcennější rostliny na světe

Růže damašská je vyšlechtěný hybridní druh z rozsáhlého rodu růže s hojným využitím v okrasném zahradnictví, kosmetice či medicíně. Kromě lisování růžového oleje a výroby růžové vody má využití při výrobě čajových směsí, džemů a jako ochucovadlo marcipánu nebo jiných dezertů. V kosmetice se využívá esenciální olej a růžový hydrolát, která vzniká při destilaci růžového oleje. Esenciální olej z růže damašské je využíván kvůli uklidňujícím, antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Také působí proti depresím, nervozitě, nespavosti a ulevuje od bolesti hlavy.

Latinský název Rosa damascena

Účinky na pleť Pokožku pomáhá zjemnit a vyhladit drobné vrásky, zklidnit a regenerovat. Růžový hydrolát můžeme používat jako pleťové tonikum k čištění pleti, pomáhá pleť vyživit, zmírňuje přecitlivělost a svědění.