Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Malpígie lysá Přírodní zdroj vitamínu C

Malpígie lysá Přírodní zdroj vitamínu C

Absolutně nejvyšší koncentrace vitamínu C

Latinský název Malpighia glabra

Lidové názvy Acerola, barbadoská třešeň, západoindická třešeň

Popis a výskyt Stálezelený, bohatě větvený keř dosahující výšky až 6 m nebo malý strom s krátkým kmenem. Poskytuje nakyslé červené plody. Domácí v Americe, v oblasti od Mexika po Paraguaj, včetně Karibských ostrovů a Antil. Malpígie lysá se pěstuje i v jihovýchodní Asii, Africe, Austrálii a na Havaji.

Zpracování Sbírají se plody před dozráním (zralé se rychle kazí), při dlouhodobějším skladování se mrazí. Používají se v potravinářství (nápoje, dezerty, zmrzliny, džemy apod.). Podobné využití má i příbuzná Malpighia emarginata.

Účinné látky Vitamín C (1 až 4,5 % v závislosti na zralosti a počasí), karotenoidy, aminokyseliny, flavonoidy (rutin), organické kyseliny, cukry a minerální látky.

Účinky Používá se jako bohatý zdroj vitamínu C – v tomto nemá v rostliné říši konkurenci. Má výrazné antioxidační účinky.

Rizika Nemá výraznější rizika. Při vysokých dávkách hrozí překyselení žaludku a má lehce projímavý efekt.

Dávkování Používá se jako ovoce bez omezení.

Zajímavosti Z aceroly se vyrábí kvašením víno, které má rovněž velmi vysoký obsah vitamínu C.

Sbíraná část Plod

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru Během celého roku, až 3× ročně

Kde se ukrývá Malpígie lysá