Bábovka s červenou čočkou a hřejivým kořením
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 6. 2. 2023
I když se během února prodlužuje délka dne, konec zimy je ještě v nedohlednu. Mnohým z nás v této době začíná výrazněji chybět sluneční svit a teplo. Obzvlášť v tomto období je důležité vnitřní teplo podporovat správnou stravou a vhodně zvolenými čaji. Východní léčebné nauky již po tisíce let rozdělují potraviny na zahřívací a ochlazující. Dle typologie člověka či ročního období pak doporučují upřednostňovat určitá jídla, tak aby náš organismus co nejlépe prospíval.
Tepelný účinek potravin na lidské tělo potvrzují i moderní studie a pracují s nimi mnozí současní výživoví odborníci. Typickými zahřívacími surovinami jsou bílkoviny rostlinného i živočišného původu, celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina obsahující méně vody a především koření. Nejrozšířenější povědomí o svých hřejivých účincích má zázvor, který je oblíbený v podobě čaje, ale velmi dobře jej leze využít i jako koření během vaření. Zázvor najdete v bylinném čaji LEROS Prohřátí imunita, kde jeho obranyschopné účinky posiluje máta a lípa. Při vaření či pečení můžete termoregulační vliv zázvoru podpořit dalším zahřívacím koření jako je skořice, pepř, kari, kurkuma, chilli a hřebíček. Obecně jsou v zimním období vhodné teplé a hutné pokrmy, v nichž by neměly chybět luštěniny. |
|
|
Luštěniny představují ideální zdroj rostlinných bílkovin i sacharidů s nízkým glykemickým indexem a jejich delší trávení prodlužuje pocit sytosti a tepla. Jedna z nejlépe snášených luštěnin je čočka, která má velkou výhodu, že se rychle uvaří bez předchozího namáčení a poté se rozpadne. Můžete ji použít nejen při přípravě kaší a polévek, ale též jako pojivovou hmotu při tvoření pomazánek, zeleninových karbanátků nebo i do sladkého pečení. Dříve bylo běžné, že se část mouky z úsporných důvodů nahrazovalo uvařenými luštěninami či zeleninou. Dnes si může mouku dovolit každá domácnost a spíše řešíme, jak ozdravit náš běžný jídelníček. Jedním z kroků, může být obohacení našeho oblíbeného moučníku vlákninou, rostlinnými bílkovinami a snížením množství cukru. Doplněním zahřívacího koření pak vznikne ideální moučník do zimních dnů, který vám s šálkem čaje zpříjemní vyhlížení jara. |
Ingredience150 g sušené červené čočky 130 g polohrubé špaldové mouky 100 g třtinového cukru sucanat 100 g meruňkového džemu 120 ml oleje (olivový nebo rozpuštěný kokosový) 3 vejce 3 lžičky prášku do pečiva 1 lžička zázvorového prášku 1 lžička skořice ½ lžičky vanilky ¼ lžičky soli Špetka bílého pepře |
|
![]() |
|