Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Brusnice brusinka První pomoc při problémech s močovým ústrojím

Brusnice brusinka První pomoc při problémech s močovým ústrojím

Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a podobně.

Latinský název Vaccinium vitis-idaea

Lidové názvy Brusinky, bruslinka, brusnice, červená borůvka, kalina, kalinka, kyhančí, kyhanka, kyselinka

Popis a výskyt Vždyzelený nízký keřík, který roste na kyselých, na minerály chudých půdách. Brusinku najdeme na svazích kopců a hor, na kraji jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu celé severní polokoule.

Zpracování Listy se sbírají na podzim z planě rostoucích rostlin a následně se suší. Plody se sbírají zralé a používají se většinou čerstvé v různých úpravách (kompot, džem, šťávy apod.). Mohou se též sušit. V našich obchodech se pod názvem „brusinky“ většinou prodává klikva velkoplodá pocházející ze severní Ameriky.

Účinné látky Listy: fenolické glykosidy (zejména arbutin a hydrochinon), katechinové třísloviny, flavonoidy. Plody: Anthokyaniny a prokyanidiny, organické kyseliny, vitamin C, tříslovinyy, flavonoidy a stopově fenolické glykosidy.

Účinky List brusinky se používá k dezinfekci močových cest při bakteriálních zánětech, je častou součástí urologických a močopudných čajových směsí. Plody mají využití jako ovoce v potravinářství. I plody se používají při zánětech močových cest, močových kamenech a zánětech střev.

Rizika Bez výraznějších rizik. Při větší konzumaci čerstvých brusinek může dojít k trávicím problémům a nevolnostem.

Dávkování 1 až 2 g sušených listů jako nálev nebo macerát, 3× denně.Nebo 3× denně polévkovou lžíci čerstvých brusinek.

Zajímavosti Plody příbuzných druhů brusinek (klikva velkoplodá, klikva bahenní) se lidově rovněž používají na onemocnění močových cest.

Sbíraná část List (Vitis ideae folium), Plod (Vitis ideae fructus)

Sušení, sesychací poměr Plod sušíme ideálně do teploty 40 °C kvůli uchování vitamínu C.Skladujeme v papírových pytlích.

Doba sběru List: srpen–září Plod:červenec–říjen