Bylinkové cukroví

Monika Čechová @bylinkova_terapie 16. 12. 2021

Přeneste barvy a vůni bylin a vzpomínku na slunečné léto i do vašeho vánočního cukroví. Ozdobte linecká kolečka netradičně nasušenými bylinami nebo našimi Velkými květy.

Bylinkové cukroví

Základ tvoří těsto na linecké cukroví a spojené domácí marmeládou z květů černého bezu. Po slepení stačí kolečka potřít citrónovou polevou z bílků a pak už jen podle fantazie ozdobit sušenými bylinkami.

Linecké těsto

Ingredience:

  1. Hladká mouka 210 g
  2. Máslo 140 g
  3. Cukr moučka 70 g
  4. Žloutek 2 ks
  5. Vanilkový cukr 1 ks
  6. Citronová štáva 1 lžička
  7. Citronová kůra (jemně nastrouhaná) 1 lžička
  8. Marmeláda na spojení

Postup:

  1. Před zpracováním nechte těsto ideálně odležet alespoň ½ dne v lednici.
  2. Vykrajujte třeba větší kruhy, které pak při slepení a zdobení představují adventní věnec.
  3. Pečte na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídejte, čas pečení je orientační.
Bílková poleva

Ingredience:

10 mírně navršených lžic jemného moučkového cukru

1 bílek

1 lžička bramborového škrobu

1 lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Vše vložte do mísy a pomocí el. šlehače vyšlehejte do hmoty. Pokud se Vám poleva bude zdát moc tekutá, přidejte cukr.
  2. Polevu na cukroví nanášejte pomocí štětce.
  3. Pro barvení polevy stačí přidat silný vychlazený odvar z květů ibišku (růžová srdíčka) nebo kurkumu (zlaté hvězdičky).
  4. Do vlhké polevy vkládejte dle fantazie barevné sušené jedlé květy, například růže, měsíček, levandule, rozmarýn, chrpa, sléz, pivoňka, vřes. Můžete využít třeba naše Velké květy.

Mějte krásný adventní čas!

Dočetli jste? Ochutnejte