ZAČÍNÁME s prodejem bylinkových ADVENTNÍCH KALENDÁŘŮ. Máme i pár úplných NOVINEK, které stojí za to. CHCI NAKOUKNOUT.

Miřík celer Nenahraditelný pomocník pro Vaše trávení

Miřík celer Nenahraditelný pomocník pro Vaše trávení

Zelenina, která podporuje normální trávení. Býval symbolem smutku a z jeho listů se pletly pohřební věnce.

Latinský název Apium graveolens

Lidové názvy Celer, apich, miřík, opich

Popis a výskyt Dvouletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae). Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy nebo jako naťová zelenina s aromatickými listy. Ty se někdy vybělují, aby měly křehčí chuť. V některých státech západní Evropy, USA a také v Indii se používají i celerové plody (semena), která mají svěžejší vůni a kromě potravinářství se jejich silice používá i do parfémů.

Zpracování Bulva i nať se jako potraviny a koření zpracovávají různými způsoby. Používají se čerstvé i sušené, vytváří se granuláty a extrakty. Plody se suší a případně se z nich destiluje silice.

Účinné látky Plody: silice (hlavní složkou butylftalid, sedanolid, apiol), kumariny, olej, škrob. Bulva obsahuje i vitamíny, kyselinu listovou, minerální látky.

Účinky Celer podporuje normální trávení a diurézu (vylučování moči).

Rizika Celer je jeden z častých alergenů.

Dávkování 0,5 až 1 g plodů na šálek vroucí vody, připravuje se jako nálev.

Zajímavosti Jako rostlina, která podporuje normální trávení i jako zelenina byl známý již ve starověku. Býval symbolem smutku a z jeho listů se pletly pohřební věnce. Ve středověku ho zahradníci pěstovali do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer bulvový definitivně ujal až ve druhé polovině 19. století.

Sbíraná část Hlíza, nať, plod

Sušení, sesychací poměr Semena rozprostřeme na síto/pečící papír a pozvolně sušíme při pokojové teplotě. Vysušená semena uložte na suché a chladné místo.

Doba sběru Hlíza: září -říjen, nať: červenec–září, plod: srpen–září