Je nám moc líto, ale vzhledem k přetvávajícím vysokým teplotám jsme museli zastavit prodej některých kosmetických výrobků, které jsou na takovéto počasí citlivé. Děkujeme za pochopení.

Česnek kuchyňský Nejstarší přírodní antioxidans pro větší chuť do života

Česnek kuchyňský Nejstarší přírodní antioxidans pro větší chuť do života

Rostlinné antioxidans. Přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi a má mnohé další účinky.

Latinský název Allium sativum

Lidové názvy Knobloch, dryáková cibule

Popis a výskyt Vytrvalá bylina, původem ze střední Asie a Mongolska. Do Evropy se patrně dostala už na počátku antiky.

Zpracování Sbírá se celá cibule složená z jednotlivých stroužků, a to obvykle v průběhu nebo na konci léta. Nejúčinnější je česnek čerstvý, nesušený. I v čerstvém stavu ho lze poměrně dlouho skladovat.

Účinné látky Hlavní účinnou látkou je alicin, který vzniká z aliinu po narušení buněk a reakci s enzymy. Alicin dále reaguje se vzdušným kyslíkem a vytváří deriváty s charakteristickým česnekovým zápachem. Dále jsou obsaženy vitaminy (A, B1 B2, C ) a malé množství steroidních saponinů.

Účinky Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, krevních lipidů a cukru v krvi. Má antioxidační účinky, podporuje přirozenou obranyschopnost, imunitu a dýchací systém. Přispívá k normální činnosti cévní soustavy (těžké nohy) a normální činnosti srdce. Podporuje normální činnost jater. Uvádí se schopnost při stresu navodit duševní pohodu.

Rizika Při vyšších dávkách dráždí trávicí trakt a způsobuje nevolnosti, zvracení, průjem apod. Neužívat před plánovanou operací (možnost ovlivnění krevní srážlivosti) a před návštěvou společenských akcí (zápach).

Dávkování K podpoře trávení 0,5 g sušeného česneku. Pro podporu horních cest dýchacích 2 až 4 g čerstvého (1 větší stroužek), nebo 1 g sušeného česneku.

Zajímavosti Podobné účinky má též cibule, pórek a pažitka.

Sbíraná část Cibule (stroužky), listy

Doba sběru Srpen–září