Česnek kuchyňský Nejstarší přírodní antioxidans pro větší chuť do života
Rostlinné antioxidans. Přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi a má mnohé další účinky.
Latinský název Allium sativum
Lidové názvy Knobloch, dryáková cibule
Popis a výskyt Vytrvalá bylina, původem ze střední Asie a Mongolska. Do Evropy se patrně dostala už na počátku antiky.
Zpracování Sbírá se celá cibule složená z jednotlivých stroužků, a to obvykle v průběhu nebo na konci léta. Nejúčinnější je česnek čerstvý, nesušený. I v čerstvém stavu ho lze poměrně dlouho skladovat.
Účinné látky Hlavní účinnou látkou je alicin, který vzniká z aliinu po narušení buněk a reakci s enzymy. Alicin dále reaguje se vzdušným kyslíkem a vytváří deriváty s charakteristickým česnekovým zápachem. Dále jsou obsaženy vitaminy (A, B1 B2, C ) a malé množství steroidních saponinů.
Účinky Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, krevních lipidů a cukru v krvi. Má antioxidační účinky, podporuje přirozenou obranyschopnost, imunitu a dýchací systém. Přispívá k normální činnosti cévní soustavy (těžké nohy) a normální činnosti srdce. Podporuje normální činnost jater. Uvádí se schopnost při stresu navodit duševní pohodu.
Rizika Při vyšších dávkách dráždí trávicí trakt a způsobuje nevolnosti, zvracení, průjem apod. Neužívat před plánovanou operací (možnost ovlivnění krevní srážlivosti) a před návštěvou společenských akcí (zápach).
Dávkování K podpoře trávení 0,5 g sušeného česneku. Pro podporu horních cest dýchacích 2 až 4 g čerstvého (1 větší stroužek), nebo 1 g sušeného česneku.
Zajímavosti Podobné účinky má též cibule, pórek a pažitka.
Sbíraná část Cibule (stroužky), listy
Doba sběru Srpen–září