Vyzkoušejte naši novinku Očista těla a Očista mysli. Nyní v balíčku s dopravou zdarma!

Chmel otáčivý Bohatý zdroj vitamínu B nejen v pěnivém moku

Chmel otáčivý Bohatý zdroj vitamínu B nejen v pěnivém moku

Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním.

Latinský název Humulus lupulus

Lidové názvy Chmel obecný

Sbíraná část Chmelová šištice (Lupuli flos)

Obsahové látky Flavonoidy (rutin, quercitrin, astragalin), silice (0,3-1 %, beta myrcen, humulen, karyofylen), lupulon, humulon a jejich deriváty (15-30 %).

Doba sběru Konec srpna, počátek září

Sušení, sesychací poměr Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozrátím (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40 °C. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost. Vyvolává ji především lupulon.