Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Chmel otáčivý Zdroj hořké chuti v pěnivém moku i zklidňující prostředek

Chmel otáčivý Zdroj hořké chuti v pěnivém moku i zklidňující prostředek

Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním.

Latinský název Humulus lupulus

Lidové názvy Chmel obecný

Popis a výskyt Je to vytrvalá popínavá rostlina s ovíjivou lodyhou. Chmel je dvoudomý, přičemž se v kulturách pěstují pouze samičí rostliny, které dávají chmelové šištice. Pochází z východní Evropy, ale dnes je rozšířen po celé střední Evropě, střední a severní Asii i v severní Americe.

Zpracování Sbírá se celé samičí květenství – takzvané šištice, které po usušení mají typickou aromatickou vůni a hořkou a škrablavou chuť.

Účinné látky Silice (1–3 %, obsahuje myrcen, karyofylen, farnesen, humulen a další látky). Obsažena je i pryskyřice, tvořená především chmelovými hořčinami floroglucinového typu (zejména humulon a kohumulon, lupulon a kolupulon). Dále menší množství flavonoidů a tříslovin.

Účinky Používá se na podporu trávení, zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Působí též sedativně a najdeme ho ve směsích na zklidnění a spánek. Chmelové hořčiny mají také antibiotické a estrogenní účinky.

Rizika Rizika se vyskytují spíše v provozech na zpracování chmele: prach způsobuje kožní vyrážky, puchýře a oční záněty, častá je i zvýšená ospalost.

Dávkování K podpoře trávenív dávkách 0,5–2,0 g před nebo po jídle. Ke zklidnění a navození spánku je možno podávat v dávkách 0,5 až 1 g jako nálev (čaj) před spaním, ale doporučuje se spíšedo kombinace s kozlíkem lékařským nebo mučenkou.

Zajímavosti Největší množství chmele se používá v pivovarnictví, kde slouží na úpravu chuti piva, ale i jako konzervační prostředek. Během Antiky se chmel používal i jako zelenina: sklízeli se jarní výhony které ještě nejsou hořké, podobně jako dnes chřest.

Sbíraná část Chmelová šištice (Lupuli flos)

Sušení, sesychací poměr Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozrátím (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40 °C. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost. Vyvolává ji především obsažený lupulon.Suché uchováváme v jutových žocích.

Doba sběru Konec srpna, počátek září

Kde se ukrývá Chmel otáčivý