Chmel otáčivý Bohatý zdroj vitamínu B nejen v pěnivém moku
Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním.
Latinský název Humulus lupulus
Lidové názvy Chmel obecný
Sbíraná část Chmelová šištice (Lupuli flos)
Obsahové látky Flavonoidy (rutin, quercitrin, astragalin), silice (0,3-1 %, beta myrcen, humulen, karyofylen), lupulon, humulon a jejich deriváty (15-30 %).
Doba sběru Konec srpna, počátek září
Sušení, sesychací poměr Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozrátím (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40 °C. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost. Vyvolává ji především lupulon.