Dobromysl obecná Oregano pro povzbuzení dobré mysli

Dobromysl obecná Oregano pro povzbuzení dobré mysli

Používá se pro zlepšení chuti k jídlu, při poruchách trávení. Celkově zklidňuje a zlepšuje náladu.

Latinský název Origanum vulgare

Lidové názvy Voněklas, červená lebeda, mysl domácí, dobrá mysl, dobrotnice, zimní majoránka, dobráček, divoká marjánka, oregano, oreganum, origanum, pamajorán

Popis a výskyt Trvalka s načervenalou lodyhou, která dřevnatí. Pochází od Středozemního moře. Dnes roste i téměř po celé Evropě, na Blízkém Východě i v Číně. Má ráda slunnější stanoviště na okraji lesů, na pasekách a slunných stráních.

Zpracování Sbírá se nať těsně před kvetením a suší se ve stínu nebo umělým teplem (35°C).

Účinné látky Silice (0,3 až 0,4 %, hlavně karvakrol a thymol), třísloviny a menší množství flavonoidů.

Účinky Používá se pro zlepšení chuti k jídlu a při poruchách trávení – hlavě u nadýmání a břišních kolik. Traduje se, že celkově zklidňuje a zlepšuje náladu.

Rizika Bez výraznějších rizik.

Dávkování 1 až 2 g na šálek horké vody. 2 až 3× denně.

Zajímavosti Dobromysl se proslavila hlavně díky italské kuchyni, kde je často používaným kořením.

Sbíraná část Nať (Origani herba)

Sušení, sesychací poměr Nať sušíme na stinných a vzdušných místech ve vrstvě do 20 cm. Můžeme ji také sušit zavěšenou ve svazečcích v místech, kde můžeme zajistit dostatečný přívod vzduchu. Je nutné vždy dbát na to, aby droga byla dostatečně suchá i uprostřed svazku. Pokud použijeme teplo umělé, tak pouze do 35 °C. Droga je silně aromatická, a proto je dobré ji sušit vždy odděleně od ostatních rostlin. Balíme ji do jutových nebo polypropylenových žoků. Sesychací poměr: 4:1.

Doba sběru Červenec–srpen