Marhaník granátový (granátové jablko) Přírodní zásobárna vitamínů, minerálů i aminokyselin
Granátovník obecný neboli marhaník granátový je dřevina. Jako ovoce se využívají se hlavně plody.
Latinský název Punica granatum
Lidové názvy Granátovník obecný, granátové jablko
Popis a výskyt Marhaník granátový je keř nebo menší strom, který se pěstuje hlavně pro své plody. Tyto bobule mají kožovité oplodí a dorůstají až 12 cm v průměru. Marhaník granátový pochází z Přední Asie, Íránu a Afganistánu. Pěstuje se i v dalších tropických a subtropických oblastech.
Zpracování Sklízí se plod jako ovoce. K léčebným účelům se sbírá kůra kmene, větví a kořenů, která se řeže na menší kusy a suší.
Účinné látky Plody: Třísloviny, anthokyaniny, organické kyseliny, cukry, bílkoviny, v semenech olej. Kůra: piperidinové alkaloidy (0,5 až 0,7%, tzv. pelletieriny), velké množství tříslovin (20–25 %).
Účinky Plody jako ovoce – zdroj výživy. Používají se lahodná sladká semena samotná nebo do salátů. Z plodů se získává chutná šťáva. Někdy se samostatně používá oplodí jako surovina s velkým obsahem tříslovin a silnými adstringentními účinky. Kůra se již nevyužívá.
Rizika Vysoké dávky mohou vlivem obsahu tříslovin způsobit trávicí potíže.
Dávkování Používá se jako ovoce bez omezení.
Zajímavosti Granátovník byl ve starověku považován za symbol plodnosti, krásy a věčného života.
Sbíraná část Plod, kůra (Granati cortex)
Sušení, sesychací poměr U nás neroste.