Paulínie nápojná – Guarana Přírodní zdroj energie z Jižní Ameriky

Paulínie nápojná – Guarana Přírodní zdroj energie z Jižní Ameriky

Přípravky z paulinie nápojné řečené guarany zvyšují odolnost proti únavě, urychlují mentální koncentraci, zlepšují krevní oběh. Stimulující účinky guarany jsou velmi silné.

Latinský název Paullinia cupana

Lidové názvy Guarana, guaraná, brazilské kakao, boží oko

Popis a výskyt Popínavý keř paulinie nápojná je jihoamerická rostlina, která má původ v pralesích na pomezí Brazílie a Venezuely. V současnosti se pěstuje i v okolních jihoamerických státech.

Zpracování Sbírá se zralý plod (říjen, listopad), který je výrazně oranžovo-červený a obsahuje jedno černé semeno. Toto semeno se vyjme a po opražení nad ohněm se rozdrtí. Ze vzniklého prášku se za použití škrobu a vody tvarují tyčinky nebo kužele, které se pak suší na slunci. Tomoto produktu se tradičně říká guarana. Do Evropy se dostává ve formě prášku nebo guaranového extraktu.

Účinné látky Kofein (3 až 6 %), katechinové třísloviny (5 až 25 %), flavonoidy, tuky a škrob.

Účinky Díky kofeinu má guarana stimulační efekt, a to o dost silnější než káva nebo čaj. Odstraňuje únavu a ospalost, může dočasně zlepšit pozornost, rychlost reakcí a krátkodobou paměť.

Rizika Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu není guarana vhodná pro děti, ani pro těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se lidem s vysokým krevním tlakem, může vyvolat bolesti hlavy, nespavost a podrážděnost. Nekombinovat s jinými látkami obsahujícími kofein nebo s jinými stimulanty. Dlouhodobé pravidelné užívání může vyvolat závislost – stejně jako je tomu u kávy a jiných kofeinových stimulantů.

Dávkování Obvyklá dávka je mezi 0,2 a 2 g denně. Prášek se rozmíchává v šálku horké vody a dochucuje se cukrem nebo medem.

Zajímavosti Jihoameričtí indiáni nazývají plody paulínie nápojné „boží oko“ protože skutečně připomínají oči: červený puklý plod, kde se ukazuje bílá dužina jako bělmo a znívyčnívají černá semena jako zornice oka).

Sbíraná část Sbírají se a zpracovávají semena, tzv. gauranové oříšky

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru Září–leden