Jahodník obecný Jedny z nejoblíbenějších plodů na světe a listy jako náhražka čaje
Jahodníkový list je skvělý při průjmech a jiných trávicích obtížích. Používá se i zevně jako protizánětlivý prostředek.
Latinský název Fragaria vesca
Lidové názvy Jahoda, lesní jahoda, jahodníček, podzemek, podzemská jahoda, zemnice
Popis a výskyt Jahodník obecný je 5–20 cm vysoká rostlina s trojčetnými nebo i pětičetnými listy rozšířená především v mírném pásmu severní polokoule. Roste na okrajích lesů, na pasekách, u cest, na lesních stráních a osidluje i narušené půdy (rumiště a příkopy).
Zpracování Sbíranou částí je list, který se sbírá v době květu od května do srpna. Po sklizni se suší nebo je ho možno fermentovat podobně jako listy čajovníku.
Účinné látky Třísloviny, flavonoidy, silice, vitamín C, organické kyseliny.
Účinky Díky obsahu tříslovin má adstringentní a mírně protizánětlivý účinek. Vnitřně se listy jahodníku užívají při průjmu a na zvýšení tvorby moči při menších zánětech močových cest. Zevně ke kloktání při zánětech v dutině ústní a k omývání hemoroidů.
Rizika Bez vážnějších rizik, při větší dávce užívané vnitřně může přijít zácpa.
Dávkování Při průjmu 1 až 2 g jako nálev, 2 až 3× denně. Ke kloktání a na hemoroidy 4 až 8 g jako odvar.
Zajímavosti Jahody jako kulturní plodina, byly vyšlechtěny z několika druhů divokých jahodníků zahradníkem krále Ludvíka XV. v roce 1766.
Sbíraná část List (Fragariae folium)
Sušení, sesychací poměr Listy jahody sušíme v tenké vrstvě do 10cm na dobře větraném a stinném místě.Umělé teplo nesmí přesáhnout 50°C. List je mírně náchylný k zapaření a je i trochu drobivý, proto jej během sušení neobracíme, jen lehce načechráváme. I při balení do papírových pytlů s ním zacházíme opatrně. Sesychací poměr je 5:1.
Doba sběru Květen–srpen