Jarní quiche se sedmikráskou

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 6. 2. 2022

Při pohledu z okna, se může zdát, že příroda ještě spí. I v toto chladném počasí se však začínají objevovat první kvítky přivolávající jaro. Sedmikrásky, které jsou nejen krásné a zdraví prospěšné najdou své uplatnění i v kuchyni. Vyzkoušejte třeba tradiční francouzský quiche ozdobený netradičně právě sedmikráskami

Quiche_1.jpeg
Jarní quiche se sedmikráskou

Půvabná, něžná, drobná, malá, vytrvalá, chutná, zdravá, hojivá, ochraňující a slunce milující, taková je rostlinka, kterou bereme u nás za samozřejmou, a přesto když se na jaře jejími květy osypou zahrady a louky, zaplesá nejedno srdce. Sedmikráska chudobka sice kvete po celý rok, pokud je zima mírná, ale svojí největší sílu v sobě koncentruje na jaře a když konečně začne svítit sluníčko, vyraší v nespočetném množství na všech zatravněných místech. Povětšinou nevyroste více než do 10 cm, ale věneček upletete i s takto krátkými stonky. V ezoterice jsou sedmikrásky spojovány s čistotou, nevinností a věrnou láskou. Rčení o sedmikráskách najdete i ve starých pověrách, v kterých se na příklad tvrdí, že kdo hledá lásku, měl by u sebe nosit sedmikrásku a pokud si chcete přivolat sen o milované osobě, máte si její kořen položit pod polštář. Sedmikráska rostoucí na zahradě kolem domu, jej údajně chrání před bleskem.

Léčivé účinky sedmikrásky byly objeveny lidovými léčiteli již ve středověku a později je potvrdila a jasně definovala moderní věda. A co všechno dokáže sedmikráska ovlivnit? Především má protizánětlivé účinky a dokáže pomoci při zánětu močových cest či ledvin, ale i při bronchitidě, kdy podporuje vykašlávání. Její hojivé účinky lze využít u různých kožních potížích od ekzémů, akné, lupénky až po nehojící se rány. Podporuje činnost jater a žlučníku, podílí se na detoxikaci organismu, urychluje látkovou výměnu a pozitivně ovlivňuje trávení. Sáhnout po ní můžete, pokud potřebujete podpořit obranyschopnost a zlepšit stav vaší pokožky, nehtů a vlasů.

Její okrasnosti, a samozřejmě i úžasných účinků, můžete využít nejen při louhování v čaji, ale při vaření. Jarní saláty ozdobené sedmikráskou jsou již celkem běžné, dokonce na namazaném chlebu nikoho nepřekvapí, ale v teplé kuchyni se až tolik nevyužívá. Přitom je možné ji použít dle své fantazie kdekoliv, kam se dávají i jiné bylinky. Větší kvítka chutnají lehce nahořkle, ale mladé rostlinky poskytnou vašemu jídlu jen příjemné květinové tóny. Můžete si ji přidat do některé vaší oblíbené polévky anebo vyzkoušet quiche s mladým hráškem a sedmikráskou, který obohatí váš jarní jídelníček. Pokud budete chtít chuť a účinek této jemné bylinky posílit, uvařte si k jarnímu quiche čaj se sedmikráskou, buď Leros Velké květy sedmikráska nebo v kombinaci s echinaceou Maximum Imunita.

 
Ingredience

INGREDIENCE NA TĚSTO:

250 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

120 G MÁSLA

1 VEJCE

3 LŽÍCE VODY

300 G LUŠTĚNIN

 

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

200 G SÝRU FETA

250 G ŘECKÉHO JOGURTU

200 G MLADÉHO HRÁŠKU

ŠPETKA MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

KŮRA Z JEDNOHO BIOCITRONU

80 G PARMAZÁNU

HRST SEDMIKRÁSEK SUŠENÝCH I ČERSTVÝCH

PÁR SNÍTKŮ ŽEBŘÍČKU

3 VEJCE

SŮL A PEPŘ

 

POSTUP:
  1. Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte mouku, rozkvedlané vejce, sůl, studenou vodu a vypracujte hladké, celistvé těsto. Pokud by se vám těsto drolilo, přidejte ještě lžíci vody. Hotové těsto dejte odležet na hodinu do lednice.
  2. Odložené těsto vyválejte na pomoučněném vále a přendejte do máslem vymazané pečící formy. Těsto nechte malý kousek přečnívat, ale ořežte ho tak, aby okraj byl stejnoměrný. Těsto na dně propíchejte vidličkou, posypte suchými luštěninami a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 180°C.
  3. Mezitím začněte chystat náplň. Fetu rozdrolte na co nejjemnější kousky, smíchejte ji s jogurtem a s vajíčky. Směs osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a nastrouhanou kůru z bio citronu.
  4. Těsto po 20 minutách vyjměte z trouby, vysypte luštěniny a nechte chvíli zchladnout. Poté rovnoměrně nalijte na předpečené těsto jogurtovou směs a posypte ji mladým hráškem. Pokud použijete hrášek mražený, nemusíte ho před tím rozmrazovat. Povrch posypte sedmikráskami a jemně nastrouhaným parmazánem. Do náplně můžete použít sušené Velké květy sedmikráska od LEROSu a okraje ozdobit lístky žebříčku.
  5. Quiche s náplní vraťte do trouby při stejné teplotě 180°C pečte dalších 20-25 minut, dokud povrch nezezlátne.
  6. Až před servírováním ozdobte quiche ještě sedmikráskami čerstvými. Umocníte tak vizuální zážitek z jídla evokující čerstvost a svěžest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dočetli jste? Ochutnejte