Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Jeřáb ptačí Trpké jeřabiny bohaté na vitamín C

Jeřáb ptačí Trpké jeřabiny bohaté na vitamín C

Používá se jako prostředek regulující střevní činnost (hlavně při zácpě) a jako diuretický prostředek. Lidově též při zánětech dýchacích cest.

Latinský název Sorbus aucuparia

Lidové názvy Jeřáb obecný, jeřábek, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, žeráb

Popis a výskyt Stromy nebo vyšší keře rozšířené v mírném pásmu. Plody jsou takzvané jeřabiny. Ty velmi chutnají ptákům, kteří se starají o rozšíření semen (trusem). Často rostou v zahradách nebo alejích jako okrasná dřevina.

Zpracování Sbírají se plně zralé, červenooranžové plody, které se buď suší, nebo se jako čerstvé zpracovávají například na marmelády.

Účinné látky Vitamín C (kyselina askorbová) a jiné organické kyseliny, například kyselina parasorbinová. Vedlejšími látkami jsou sorbitol, cukry, pektiny a karoteny.

Účinky Používá se jako zdroj vitaminu C. Jeřabiny mají také mírný močopudný účinek a díky kyselině parasorbinové jsou slabě projímavé, takže je vhodné podávat ho při zácpě.

Rizika Čerstvé jeřabiny jsou mírně jedovaté – mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem, sušením nebo varem se rizikovost ztrácí a při běžném dávkování přetrvává jen lehce projímavý efekt.

Dávkování Na zácpu jednorázově nebo opakovaně 1,5 g rozdrcených jeřabin, které se přelijí studenou vodou a nechají se 6 až 8 h macerovat.

Zajímavosti Plody z kulturních odrůd jsou méně trpké a jsou pro užívání vhodnější. Z jeřabin lze připravovat džemy a sirupy.

Sbíraná část Plod (Sorbi fructus)

Sušení, sesychací poměr Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zvadnout a pak je co nejrychleji dosušujeme umělým teplem. Jen tak neztratí svoji červenou barvu. Můžeme je také předsoušet rozvěšené na šňůrách. Po dosušení odstraníme veškeré stopky. Plod je dobré ještě přečistit na sítě asi 3 × 3 mm, tím propadají drobné úlomky stopek. Usušené plody balíme do pevných papírových nebo polypropylenových pytlů. Sesychací poměr: 3:1.

Doba sběru Srpen–září

Kde se ukrývá Jeřáb ptačí