Jeřáb obecný Trpké jeřabiny bohaté na vitamín C
Používá se jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmu, při zácpě) a jako diuretický prostředek. Má také velmi dobré účinky při zánětech dýchacích cest.
Latinský název Sorbus aucuparia
Lidové názvy Jeřáb ptačí, Jeřábek, Skoruše, Jeřabina, Jaráb, Divá vřeskyně, Jařabina, Jerábník, Jeřábník, Korálky, Muk, Oskeruše planá, Ptačí potrava, Reráb, Řežáb, Sorbit, Voskeruše, Žeráb.
Sbíraná část Plod (Sorbi fructus)
Obsahové látky Sorbitol, monosacharidy, organické kyseliny, vitamin C (60 - 110 mg/100 g), glykosidy.
Doba sběru Srpen - září
Sušení, sesychací poměr Nejprve necháme jeřabiny v průvanu nebo na slunci zvadnout, a pak je co nejrychleji dosušujeme umělým teplem. Jen tak neztratí svoji červenou barvu. Můžeme je také předsoušet rozvěšené na šňůrách. Po dosušení odstraníme veškeré stopky. Plod je dobré ještě přečistit na sítě asi 3x3 mm, tím propadají drobné úlomky stopek. Usušené plody balíme do pevných papírových nebo polypropylenových pytlů. Sesychací poměr: 3:1