Kmín kořenný Cenné koření s blahodárnými účinky na trávení

Kmín kořenný Cenné koření s blahodárnými účinky na trávení

Hlavní použití je v kuchyni jako koření. Jako léčivá bylina se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev, při nechutenství a jiných poruchách trávení.

Latinský název Carum carvi

Lidové názvy Kmín luční, Kmín krámský, Raška, Raska

Sbíraná část Plod (Carvi fructus)

Obsahové látky Silice (2-7 %) s hlavními složkami karvon a limonen. Dále mastný olej, cukry.

Doba sběru Červenec - srpen

Sušení, sesychací poměr Pokud jsme sklízeli celou nať, dosušíme ji pak svázanou ve snopcích nebo rozprostřenou volně na plachtách. Nažky kmínu se vyklepávají, popř. vymlacují. Nažky sušíme v malé vrstvě za občasného převracení. Sesychací poměr: 2:1.

Kde se ukrývá Kmín kořenný

Obrázek produktu Čaj pro kojící matky
20 porcí

Čaj pro kojící matky

Leros Baby Skladem 20 porcí 35 Kč
Obrázek produktu Čaj na zažívání
20 porcí

Čaj na zažívání

Leros Natur Skladem 20 porcí 35 Kč