Kmín kořenný Cenné koření s blahodárnými účinky na trávení
Hlavní použití je v kuchyni jako koření. Jako léčivá bylina se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev, při nechutenství a jiných poruchách trávení.
Latinský název Carum carvi
Lidové názvy Kmín luční, Kmín krámský, Raška, Raska
Sbíraná část Plod (Carvi fructus)
Obsahové látky Silice (2-7 %) s hlavními složkami karvon a limonen. Dále mastný olej, cukry.
Doba sběru Červenec - srpen
Sušení, sesychací poměr Pokud jsme sklízeli celou nať, dosušíme ji pak svázanou ve snopcích nebo rozprostřenou volně na plachtách. Nažky kmínu se vyklepávají, popř. vymlacují. Nažky sušíme v malé vrstvě za občasného převracení. Sesychací poměr: 2:1.