Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Kopr vonný Aromatická léčivka s bohatým využitím v kuchyni

Kopr vonný Aromatická léčivka s bohatým využitím v kuchyni

Mírní nevolnosti, působí proti nadýmání, uvolňuje žaludeční a střevní křeče, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv. Může podporovat tvorbu mateřského mléka.

Latinský název Anethum graveolens

Lidové názvy Koprek, šír

Popis a výskyt Jednoletá bylina s rýhovanou dutou lodyhou a jemnými, mnohonásobně zpeřenými listy vyrůstajícími střídavě z lodyhy. Celá rostlina výrazně voní. Pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie. Dnes se celosvětově pěstuje jako koření a zelenina.

Zpracování Sbírá se nať bez hlavní tuhé lodyhy, a to v době před kvetením.

Účinné látky Silice (v nekvetoucí nati 0,2 až 0,5%, hlavními složkami anethol, karvon, limonen) a flavonoidy.

Účinky Zklidňuje trávicí soustavu, tlumí pocity nevolnosti. Používá se při plynatosti a jako spazmolytikum – uvolňuje žaludeční a střevní křeče a zvyšuje vylučování žaludečních šťáv. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Rizika Bez závažnějších rizik. Nevhodný v těhotenství, kde vysoké dávky mohou zvyšovat pravděpodobnost potratu. Toto riziko je podstatně větší u plodů kopru nebo u čisté destilované silice.

Dávkování 2 až 4 g sušené nati na šálek čaje.

Zajímavosti Kopr byl nalezen i v egyptských pyramidách, kde doprovázel faraony na jejich poslední cestě.

Sbíraná část Plod (Fructus anethi), nať (Herba anethi)

Sušení, sesychací poměr Sušíme v tenké vrstvě nebo ve svazečcích na stinném a dobře větraném místě. Teplot sušení do 40 °C. Balíme do papírových pytlu .

Doba sběru Kdykoliv v průběhu vegetace

Kde se ukrývá Kopr vonný