Ostružiník maliník Pro chuť sladkých malin i blahodárné účinky čaje
Samotné maliníkové listy se užívají jen zřídka, ale jsou obsaženy v čajových směsích upravujících metabolismus. Z fermentovaných listů se vaří velice chutný čaj.
Latinský název Rubus idaeus
Lidové názvy Maliník obecný, malina, maliní, malinčí, malena, malenka
Popis a výskyt Listnatý opadavý keř s prutovitými výhony, který roste na obdobných místech jako ostružiník křovitý. Výskyt hlavně ve střední a východní Evropě. Dnes se pěstují pouze velkoplodé šlechtěné odrůdy.
Zpracování Sbírají se listy z čerstvých nekvetoucích výhonů a následně se suší.
Účinné látky Třísloviny (gallotaninového a elagotaninového typu), flavonoidy, vitamín C.
Účinky Díky obsahu tříslovin jsou použitelné při průjmech a jsou součástí směsí na úpravu trávení. Také se užívají na kloktání při zánětech ústní dutiny. Lidově se maliníkové listy užívají v přípravě na porod a při silné menstruaci (vědecky nepodloženo). Z fermentovaných listů se připravovala náhražka klasického černého čaje.
Rizika Bez vážnějších rizik. Bezpečnost užívání během těhotenství zatím nebyla ověřována.
Dávkování 2 až 8 g sušeného listu ve formě nálevu (čaje), 3× denně.
Zajímavosti Pěstování maliníku jako ovoce je až novověká záležitost. Větší oblibu získal až v 19. století. Totéž lze říci o jeho léčebném využití.
Sbíraná část List (Rubi idaei folium)
Sušení, sesychací poměr Malinové listy sbíráme nejlépe z nekvetoucích letorostů v prvním roce. Sdrháváme je směrem zdola nahoru, je nutné chránit si ruce před ostrými trny Malinové listy sbíráme nejlépe z nekvetoucích letorostů v prvním roce. Sdrháváme je směrem zdola nahoru, je nutné chránit si ruce před ostrými trny rukavicemi. Listy sušíme v tenké vrstvě na stinném a dobře větraném místě. Opatrně načechráme, neboť se snadno drolí. Pokud sušíme umělým teplem, tak pouze do teploty 45 °C. Malinové listy balíme do papírových pytlů, do kterých je z důvodu jejich velké drobivosti nestlačujeme. Sesychací poměr 5 : 1.
Doba sběru Květen–září