Máta peprná Svěží aroma pro léčbu a každodenní vzpruhu
Máta peprná je silně aromatická rostlina povzbuzující tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Přidává se do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti.
Latinský název Mentha piperita
Lidové názvy Fefrmincka, balšám, Větrná bylina, Bylina Matky Boží, Koření fefrmincové, Máta pepřová, Máta římská, Máta zahradní, Minta, Náma, Peprnej balšám, Větrové koření.
Sbíraná část List, nať (Menthae piperitae folium, Menthae piperitae herba)
Obsahové látky Silice (0,5-4 %, bežně 0,8-1,2 %, obsahuje mentol, menton, mentofuran), třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.
Doba sběru Červen - září
Sušení, sesychací poměr Nať máty se sklízí před, nejpozději na počátku květu, když dorostla do výšky asi 20 až 30 cm. List sklízíme stejným způsobem, sdrháváme ale ještě před sušením. Listy se suší na lískách nebo sítech ve vrstvě do 5 cm na stinných a vzdušných místech nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Během sušení opatrně načechráváme. Listy balíme do papírových pytlů. Nať sušíme ve vrstvě do 10 cm, vždy ve stínu. Během sušení dostatečně větráme. Při použití umělého tepla nesmí teplota překročit 40 °C. Mátu balíme do papírových pytlů nebo jutových žoků. Sesychací poměr: list 5:1, nať 4:1.