Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

Mechový dort se sedmikráskou

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 24. 3. 2023

Krásná a vytrvalá, taková je drobná sedmikráska, které se lidově říká chudobka. Tento název vychází z pověry, že pokud sedmikráska na jaře bohatě kvete, přijde bídný rok s chudou úrodou. Ve starých herbářích je možné se také setkat s jménem stokráska, které lépe vyjadřuje její latinské jméno bellis (celým názvem Bellis perennis) neboli krásný. Zkuste její půvab využít k ozdobení efektního i zdravého mechového dortu.

Mechový dort se sedmikráskou

V léčitelstvsedmikrásku využívali už staří Egypťané, odedávna představuje také symbol čistoty a nevinnosti. Pro své účinky byla velmi oblíbena během středověku, ale svojí roli hrála v tradiční medicíně i později. Již v historii se využívala proti zánětům v ústní dutině, k odvarům na rány, při zánětech dýchacích cest, ale i dalších obtížích jako je například revma. Čerstvá nať sedmikrásky sloužila jako lék proti prsním chorobám a už dříve se zevně přikládala na špatně se hojící rány. Dnešní herbalisté ji používají do směsí na podporu imunity a dýchacích cest nebo jako bylinku, která přispívá k normálnímu stavu pokožky, vlasů a nehtů. Se sedmikráskou se pojí mnoho lidových pověr, které tvoří součást našeho bohatého folklóru. Podle jedné z nich může sedmikráska pomoci najít lásku. Při postupném vytrhávání jednotlivých lístků a vyslovování jména potenciálního partnera nebo partnerky by měl poslední lístek odhalit, zda daná osoba najde svou lásku či nikoliv. Dokonce se kdysi věřilo, že sedmikráskou lze vytouženého partnera očarovat, který pak lásku opětuje. Sedmikráska je také spojována se štěstím. Někteří lidé si sedmikrásku nosívali jako talisman nebo ji umisťovali do svých domovů, aby přilákali štěstí. Podle legendy vyrostla ze slz, které uronila Panna Marie, když prchala do Egypta. Naše babičky věřily, že sedmikráska jim pomůže k dlouhověkosti. Sedmikráska je nejen krásná, ale i zajímavá rostlina s mnoha významy a interpretacemi v různých kulturách a tradicích. I když sedmikráska kvete téměř celý rok, právě na jaře obsahuje nejvíce účinných látek. Vzhledem k velkému podílu minerálních látek se tak při jejím přidání do pokrmů dostanou do organismu chybějící prvky, jejichž nedostatek se může projevovat jarní únavou. Sedmikráska má poměrně neutrální chuť a aroma s lehce kořeněným nebo bylinným nádechem. Použít ji tedy můžete v přiměřeném množství bez obav do slaných i sladkých pokrmů. Sušená se míchá do čajových směsí nebo se prodává i jako jednodruhový čaj., v nabídce LEROS pod názvem Velké květy sedmikráska. Čerstvé listy sedmikrásky mohou dodat zajímavou chuť jarním zeleninovým salátům, ale i vařeným pokrmům. Květem sedmikrásky můžete ozdobit jakékoliv jarní jídlo v podobě salátu, polévky nebo na dezertu. Krásně se vyjímá na mechovém dortu, který je plný mladého špenátu.

Ingredience na dort
350 g čerstvého baby špenátu
100 g hladké špaldové mouky
100 g polohrubé špaldové mouky
100 g hladké celozrnné špaldové mouky
4 vejce
200 g cukru nebo erythritolu
200 ml rostlinného oleje
1 kypřící prášek bez fosfátů
Kůra a šťáva ze 2 bio citronu

Ingredience na krém
500 g mascarpone nebo jiný termizovaný sýr
600 ml smetany ke šlehání
Cukr dle libosti
Hrst sedmikrásek na ozdobu

  1. Špenát propláchněte studenou vodou. V cedníku z něj rukou vytlačte přebytečnou vodu. Poté jej nahrubo pokrájejte a dejte do mixéru.

  2. Zalijte vymačkanou citronovou šťávou, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozmixujte na hladké pyré. Pokud by se vám lístky nechtěly rozmixovat, přidejte trochu oleje.

  3. Z vajec a cukru vyšlehejte pěnu, přidejte olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přimíchejte špenátové pyré.

  4. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Dno formy vyložte pečícím papírem.

  5. Vlijete těsto a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut.

  6. Než se korpus upeče, připravte krém na promazání dortu. Smíchejte mascarpone nebo jiný termizovaný sýr s cukrem a smetanou a vyšlehejte v hladký krém.

  7. Z upečeného korpusu odřízněte po vychladnutí horní část, z jejíž vnitřní části rozemnutím v ruce vytvořte drobenku. Korpus podélně rozřízněte na tř Jednotlivé díly natřete polovinou připraveného krému a složte dort nazpátek. Zbývajícím krémem potřete boční strany dortu.

  8. Na závěr celý dort ozdobte zelenkavou drobenkou, sedmikráskami, případně ovocem.