Vzhledem k většímu množství objednávek odesíláme nyní balíčky do 3 pracovních dnů od data připsání platby. Děkujeme za pochopení a přejeme klidný předvánoční čas.

Oves setý Bohatý zdroj vlákniny nejen v ovesné kaši

Oves setý Bohatý zdroj vlákniny nejen v ovesné kaši

Působí na zklidnění ústřední nervové soustavy, upravuje látkovou výměnu. Používá se při cukrovce.

Latinský název Avena sativa

Lidové názvy Ovos, voves, vovos, obrok

Popis a výskyt Jednoletá tráva-obilnina, která se do Evropy dostala jako plevel mezi ječmenem a pšenicí. Pochází z oblasti Malé Asie. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu.

Zpracování Sklízí se celá nať, ze které se vymlácením získávají semena – oves.

Účinné látky Škrob, bílkoviny, glukokininy, olej, vitamin B a E, minerální látky (Mn, Se, P), menší množství fenolických a fenylpropanových kyselin.

Účinky Slouží hlavně jako zdroj živin. Lidově se používá na zklidnění ústřední nervové soustavy, snížení hladiny cholesterolu a při cukrovce. I když oves neobsahuje lepek, je použití u pacientů s celiakií kontroverzní.

Rizika Bez výraznějších rizik.

Dávkování 90 g ovsa (ovesných vloček) denně.

Zajímavosti Může sloužit i k výrobě piva, u nás ale ovesné pivo nemá tradici.

Sbíraná část Plod (Avenae fructus)

Sušení, sesychací poměr Oves se získává pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením. Má typicky obilní pach, chuť sliznatě moučnou.

Doba sběru Doba zralosti