PRVNÍ ADVENTNÍ NEDĚLE
Čtyři týdny před Štědrým dnem začíná advent, kouzelný čas očekávání Vánoc, plný tradic a příprav.
Domácnosti i ulice se pomalu halí do sváteční atmosféry, na náměstích a návsích se rozsvěcují vánoční stromy a domovy provoní cukroví a jehličí.
První adventní neděli, označovanou jako železnou, zapalujeme první svíčku na adventním věnci. Má fialovou barvu a nazývá se svíce proroků. V liturgii odkazuje na proroky, kteří předpověděli narození Krista. Tradice adventního věnce vznikla v Hamburku, kde se v roce 1838 objevil první adventní věnec, vyřezaný ze dřeva. Visel na dveřích spolu s pokladničkou pro opuštěné a chudé děti.
Dnes se tradiční adventní věnce vyrábějí ze stálezeleného chvojí a zdobí je čtyři svíčky symbolizující čtyři adventní neděle. Podle křesťanské liturgie jsou tři svíčky fialové a jedna růžová – tu zapalujeme třetí neděli. Kruhový tvar věnce vystihuje jednotu, vzkříšení a věčný život. Na věnec můžeme přidat šišky, jablíčka a ořechy, představující skrytá přání.
První nedělí adventní začíná i církevní rok. V tomto týdnu začínají hospodyně péct cukroví. Podle tradice by ho mělo být dvanáct druhů – za každý měsíc v roce jeden. Cukroví se dříve zavěšovalo na dveře, okna nebo do chlévů jako ochrana před zlými silami. Od 19. století se připravovalo ze surovin jako mouka, med, jablka, švestky a ořechy, a nechyběl ani pepř nebo česnek.
Cukroví se mělo péct výhradně z mouky z vlastní úrody pro zajištění hojnosti v příštím roce. Oblíbené byly karamelky, medáky, zázvorky, anýzové preclíčky a marcipánky. Hospodyně pekly i slané druhy cukroví, nejčastěji škvarkové nebo sádlová očka.
Bylinkové cukroví
Dnes jsme si pro vás připravili recept na bylinkové cukroví, linecká kolečka netradičně zdobená sušenými bylinkami a květy.