Kosmetika s růží pro krásu a harmonii Kosmetika s růží pro krásu a harmonii

Recept na vánoční skořicové rolky

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 18. 12. 2023

Vánoce jsou obdobím plným tepla, radosti a tradic. Vánoční atmosféra se neodmyslitelně pojí s vůněmi, které v nás evokují pocit sváteční chvíle. Sladké a hřejivé aroma skořice hraje ve vůni Vánoc důležitou roli.

Recept na vánoční skořicové rolky

Skořice se často používá při vánočním pečení i při přípravě nápojů. Bez skořice by perníčky nechutnaly, tak jak mají a mnohé druhy cukroví by byly ochuzeny o svojí typickou chuť. Skořice nesmí chybět ani ve vánočním punči či svařeném víně. Příjemně vás může kůra skořice naladit hned po ránu v bylinném čaji. Aromatická vánoční směs Bylinkové Vánoce Leros vás s nasládlou chutí skořice a lékořice přenesou do Vánoc Vašeho dětství. V čaji nechybí ani badyán, jehož hvězdičkový tvar z něj dělá to nejvánočnější koření na světě. Šípek a pomeranč dodávají kořenitému čaji ovocně nakyslou chuť, která se hodí k domácí vánočce i k vašemu oblíbenému cukroví.

Historie spojení skořice a Vánoc má kořeny ve starověkých tradicích a rituálech. Skořice byla v minulosti považována za vzácnou a cennou látku, což z ní činilo ideální ingredienci pro speciální sváteční příležitosti. Jedna ze starších tradic spojujících skořici a slavnosti předcházející oslavě Vánoc pochází ze starého Egypta a později Řecka, kde se považovala za dárek vhodný pro bohy a krále. Lidé ji používali v různých rituálech a obřadech spojených s oslavami zimního slunovratu. V evropském středověku byla skořice jedním z luxusních koření, které se dováželo ze vzdálených zemí. Tehdy se využívala při výrobě dračích vín a dalších speciálních nápojů, které se popíjely během vánočních svátků. Již v té době se skořice také používala ve fyziologických a bylinných směsích, z kterých se připravovaly nápoje léčivé.

Během renesance a obchodních cest do vzdálených zemí se skořice stala ještě dostupnější, ale stále si udržovala svou pověst luxusu. To vedlo k tomu, že se skořice začleňovala do vánočních receptů, které se spojovaly s bohatstvím a slavnostními příležitostmi. Tato tradice se udržela ve vánoční kuchyni až dodnes.

Skořice má mnoho potenciálních zdravotních účinků. Jedním z hlavních benefitů skořice jsou její antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a chránit buňky před poškozením. Některé studie naznačují, že může být užitečná v boji proti zánětlivým procesům v těle. Skořice také ovlivňuje hladinu cukru v krvi, podporuje zdravé kardiovaskulární funkce ovlivňováním hladiny cholesterolu a krevního tlaku. V oblasti trávicího systému skořice pomáhá zmírňovat potíže, jako jsou nadýmání a zažívací problémy.

INGREDIENCE:

4 lžičky mleté skořice

180 g másla

80 g smetanového sýra

120 g melasového třtinového cukru ( + 8 lžic na posypání)

1 vejce

1 lžička vanilky

1 lžička nastrouhané pomerančové kůry

140 g hladké špaldové mouky bílé

140 g hladké špaldové mouky celozrnné

1 lžička prášku do pečiva

Špetka soli

Lehce povolené máslo nastrouhejte na struhadle, přidejte smetanový sýr, melasový cukr, skořici, vanilku, pomerančovou kůru a sůl. Vmíchejte vejce a mouku smíchanou s kypřícím práškem.  Vypracujte kompaktní těsto, které rozdělte na dvě části. Každou část rozválejte na pomoučněném vále na placku vysokou 0,4 cm a posypte ho 2 lžícemi melasového cukru.

Těsto pevně srolujte do rolády. Zabalte do folie a uložte do chladničky na 1 hodinu nebo dokud neztuhne. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozbalte těsto a nakrájejte ho příčně na 1 cm silné plátky. Pokládejte je na plechy vyložené pečícím papírem. Pečte 10–12 minut nebo dokud lehce nezhnědnou. Po zchladnutí můžete rolky uložit do krabice a když přijde ten správný čaj, tak je servírovat s čajem Bylinkové Vánoce.